Klokkenluiders over Inspectie Veiligheid en Justitie

Geschreven door: Redactie op

Volgens klokkenluiders die het Algemeen Dagblad hebben geïnformeerd heeft de Inspectie voor Justitie en Veiligheid onder druk van topambtenaren jarenlang onderzoeksresultaten aangepast en gevoelige informatie weggehouden van de Tweede Kamer. De justitietop zette een onderzoek naar hun klachten stop.

Zeven medewerkers van de Inspectie JenV zijn in 2017 naar de coördinator Integriteit gestapt met klachten over een cultuur van ‘oneigenlijke beïnvloeding’, waardoor politiek onwelgevallige conclusies uit hun onderzoeken werden geneutraliseerd of zelfs weggelaten. Als voorbeelden van beïnvloeding noemden ze tegen het AD onderzoeken naar de politie, de brandweer, de toepassing van de nekklem na de dood van Mitch Henriquez en de IND.

Met name in dat IND-onderzoek is er volgens de inspecteurs zeer gevoelige informatie buiten het rapport gehouden, aldus het AD. Op telefoons van diverse asielzoekers zijn martelvideo’s en kinderporno aangetroffen. Daar is niet in alle gevallen onderzoek naar gedaan. Aldus deze bron bij de Inspectie zijn er dus mogelijk terroristen doorgevoerd naar een AZC en mocht dat niet in een rapport verschijnen.

De justitietop liet de Auditdienst Rijk (ADR) onderzoek doen naar de in 2017 gemelde misstanden. De ADR zou eerst de totstandkoming van het rapport over de brandweerzorg onderzoeken en vervolgens de andere meldingen. Tot frustratie van de melders zette toenmalig plaatsvervangend Secretaris-Generaal Ronald Barendse echter het onderzoek na de eerste fase stil. Het ADR-rapport werd ook niet naar de Tweede Kamer gestuurd.

 

Bron: https://www.ad.nl/binnenland/klokkenluiders-gevoelige-informatie-justitie-weggehouden-bij-tweede-kamer~a8ea44e4/

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 31 januari 2020

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.