Klacht tegen verpleegkundigen uitzendcentrum gegrond

Het Regionaal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg ‘s Gravenhage heeft klachten van de Inspectie voor de Gezondheidzorg tegen twee verpleegkundigen die in het uitzendcentrum Rotterdam werkzaam waren op 16 januari 2013, de avond dat de heer Dolmatov daar werd binnen gebracht, gegrond verklaard. Dolmatov maakte later die avond een eind aan zijn leven. De verpleegkundigen hadden een arts moeten inschakelen, luidt het oordeel. De verpleegkundigen hebben daarom weliswaar verkeerd gehandeld, maar het detentiecentrum heeft ook grote steken laten vallen door de verpleegkundigen taken te geven waartegen ze niet waren opgewassen en ook niet voor opgeleid.

De verpleegkundigen hebben volgens de Inspectie en het Tuchtcollege ten onrechte de dienstdoende arts niet geconsulteerd ter zake van Dolmatov die kort daarvoor al een zelfmoordpoging had gedaan. Bovendien hebben zij onvolledig verslag gedaan van hetgeen in het gesprek met hem aan de orde is geweest. Hun conclusie, op basis van beperkte informatie en het gesprek met Dolmatov, dat deze naar een gewone cel kon en dat er geen acuut gevaar was heeft een onvoldoende basis. Er is onvoldoende doorgevraagd en onderzoek gedaan en er zijn te snel conclusies getrokken. Een verpleegkundige dient namelijk terughoudend te zijn bij de inschatting van de gemoedsgesteldheid van een ingeslotene omdat dit in beginsel niet tot zijn deskundigheid behoort. Zonder uitgebreide achtergrondinformatie is een verpleegkundige hiertoe in ieder geval niet bekwaam en bevoegd. Omdat de organisatie de verpleegkundigen met werkzaamheden heeft belast waartoe deze in beginsel niet bevoegd en bekwaam waren, terwijl ook is nagelaten de verpleegkundigen deugdelijk te informeren, terwijl die informatie intern wel beschikbaar was, wordt de klacht weliswaar gegrond verklaard maar volgt er geen oplegging van een tuchtmaatregel.

Uitspraken van 26 augustus 2014 ECLI:NL:TGZRSGR:2014:97 en ECLI:NL:TGZRSGR:2014:96 op Tuchtrecht.overheid.nl

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.