Kabinet stuurt brief over downloaden uit illegale bron

Het maken van een privé-kopie uit een ongeoorloofde bron is niet langer toegestaan. Volgens het kabinet komt aan dit oordeel van het Hof van Justitie in de zaak ACI A’dam tegen Stichting de Thuiskopie onmiddellijke werking toe. De Auteurswet hoeft niet te worden aangepast, wel de Algemene Maatregel van Bestuur waarin de thuiskopieheffingen zijn geregeld op informatiedragers zoals smartphones, telefoons met mp-3 spelers, tablets en hdd-recorders.

Dit blijkt uit de brief van staatssecretaris Teeven van Veiligheid en Justitie met een reactie op het arrest van het Hof van Justitie waarmee de ministerraad heeft ingestemd. De brief wordt naar de Tweede Kamer verzonden.

De handhaving van het auteursrecht is eerst en vooral een privaatrechtelijke aangelegenheid, aldus het kabinet. Het wordt eenvoudiger websites aan te pakken die pretenderen enkel het downloaden uit illegale bron te faciliteren. Het groeiende legale aanbod op internet als gevolg van de uitspraak van het Hof van Justitie zal minder oneerlijke concurrentie ondervinden. De verwachting is gerechtvaardigd dat het legale aanbod voor consumenten daardoor verder zal verbeteren. Dat sluit aan bij de strekking van de speerpuntenbrief Auteursrecht 20@20 die het kabinet in april 2011 naar de Tweede Kamer stuurde met als doel het auteursrecht te moderniseren.

De Stichting onderhandelingen thuiskopievergoeding (SONT) is gevraagd aan te geven welke thuiskopieheffingen passend zijn na het arrest van het Hof van Justitie. De SONT brengt naar verwachting deze zomer advies uit. Op basis van het advies wordt de Algemene Maatregel van Bestuur aangepast, tot die tijd geldt de huidige regeling.

De thuiskopieheffingen zijn ingesteld als compensatie voor het nadeel dat rechthebbenden lijden als gevolg van het maken van kopieën voor eigen studie of gebruik van beschermde werken zoals muziek en films. Stichting de Thuiskopie int en verdeelt deze auteursrechtvergoedingen voor en aan rechthebbenden door middel van verdeelorganisaties.

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Het stoort mij dat de indruk wordt gewekt dat met het downloadverbod een bespottelijk gat in onze wetgeving wordt gedicht. Ik hoop dat straks duidelijk i nde wet komt te staan dat alleen het downoaden uit EVIDENT onrechtmatige bron onrechtmatig wordt. Het toestaan van het maken van kopiën voor eigen gebruik (zoal dat in de wet heet) is ooit wetbewust in de wet gezet, omdat handhaving in de thuissfeer een nachtmerrie zou zijn. Bedenk dat niet alleen films en muziek maar ook zowat alle tekst op internet van rechtswege auteursrechtelijk is beschermd. Bedenk ook dat in het antieke systeem van het auteursrecht het maken van een kopie van je EIGEN CD's een auteursrechtelijk relevante handeling is waar de rechthebbende een vergoeding voor kan vragen. In dezelfde lijn ligt dat je opnieuw auteusrecht betaalt als je programma's via de kabel bekijkt (zelfs voor de reclame, zoals De Telegraaf ooit vaststelde). ER is zelfs wel eens geopperd dat voor videorecorders opnieuw auteursrecht moest worden betaald, omdat een ge-time-shifte uitzending ook een "nieuwe openbaarmaking" zou zijn, mar dat is gelukkig niet doorgegaan.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.