Jaarverslagen Bibob

In 2003 trad de Wet Bibob in werking en werd het Landelijk Bureau Bibob, onderdeel van Justis, opgericht. Op verzoek van bestuursorganen onderzoekt het Bureau het risico dat vergunningen worden misbruikt voor criminele doeleinden. Minister Opstelten van Veiligheid en Justitie heeft het jaarverslag over het Bibob-jubileumjaar 2013 naar de Tweede Kamer gestuurd.

In 2013 hadden de meeste adviezen van het Bureau betrekking op de horecabranche; dat waren er 128. Daarna volgen onder andere de coffeeshopbranche (54), de seksbranche (15) en de milieusector (10).

Ernstig gevaar

In totaal gaf het Bureau 268 adviezen af in 2013, een vergelijkbaar aantal als in voorgaande jaren. In 131 gevallen (49%) was sprake van ‘ernstig gevaar’ en in 37 gevallen (14%) ging het om een ‘mindere mate van gevaar’.  De meeste aanvragen waren afkomstig van bestuursorganen uit Noord-Brabant, gevolgd door Zuid-Holland en Noord-Holland.

Bestuursorganen tevreden

Justis hecht waarde aan de mening van bestuursorganen over de verstrekte adviezen en voert continu klanttevredenheidsonderzoek uit. Hieruit blijkt dat de bestuursorganen in 2013 tevreden waren over de adviezen en de ondersteuning van het Bureau. Voor de leesbaarheid en de volledigheid van de adviezen gaven zij een 8, voor de doorlooptijden een 7 en voor de communicatie tijdens het onderzoeksproces een 9. Dit oordeel is gelijk aan dat van 2012.

2014

Op 1 juli 2013 werd de Wet Bibob gewijzigd: ook vastgoedtransacties waarbij de overheid betrokken is als civiele partij, kwamen onder het bereik van de wet. Dit leidde in het afgelopen jaar echter nog niet tot adviesaanvragen over de vastgoedsector. Het Bureau verwacht dat dit in 2014 wel zal gebeuren, zodra de bestuursorganen hun nieuwe beleid hebben vastgesteld.


Bron: Dienst Justis

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.