Jaarverslag Raad voor de rechtspraak: investeren in de strafrechtketen

Geschreven door: Redactie op

Volgens Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak, worden er teveel zaken buiten de strafrechter om afgedaan. In plaats daarvan moet worden geïnvesteerd in verbetering van de strafrechtketen. Dat staat in het Jaarverslag Rechtspraak 2016

De afgelopen jaren is veel ingezet op het bij de strafrechter weghouden door het Openbaar Ministerie ruimere bevoegdheden te geven met de strafbeschikking andere afdoeningen buiten de strafrechter om: geen strafrechtelijke boete meer, maar een bestuurlijke boete. Of een fiscale heffing.

De grenzen van wat op dit gebied wenselijk is, zijn bereikt. Het is niet erg, als deze afdoeningswijzen worden ingezet voor de afdoening van vormen van veelvoorkomende kleine zaken. Hierbij is de afdoening standaardmatig en hoeft er weinig rekening te worden gehouden met de specifieke omstandigheden van het geval, van de verdachte en van het slachtoffer. Maar het domein van de strafrechter moet absoluut niet verder worden beperkt. In plaats van steeds meer zaken buiten de rechter om af te doen, is het, aldus Frist Bakker, hoog tijd de keten in vergaande mate beter te laten functioneren, zodat het omzeilen van de strafrechter niet meer nodig is.

Bij het beter laten functioneren van de strafrechtketen zijn het belang van de samen­leving, van de verdachte en van het slachtoffer leidend. De samenleving moet kunnen zien en controleren dat er in strafzaken recht wordt gedaan en alle procesdeelnemers en de samenleving moeten erop kunnen vertrouwen dat er een eerlijk proces plaatsvindt, waarbij de grondrechten worden gerespecteerd.

Investeer in de strafketen

De strafketen moet snel veel beter gaan functioneren. Digitalisering is daarbij een essentiële voorwaarde. Rechtspraak, politie en OM hebben gezamenlijk een commissie (‘commissie-Van den Emster’) aan het werk gezet om te rapporteren over de staat van de strafketen en over de wijze waarop die keten kan worden geoptimaliseerd. Een belangrijke uitkomst is dat verbetering van de keten start met een goede digitale logistiek. Met behoud van ieders rol, taak en verantwoordelijkheid kunnen de genoemde partners er uitstekend voor kiezen om één digitale infrastructuur in te voeren. Formaliteiten in het strafproces zijn van groot belang en de techniek is beschikbaar om ervoor te zorgen dat die formaliteiten niet als een loden last worden ervaren, maar als het vanzelfsprekend gevolg van de te respecteren grondrechten.

 

Bron: Jaarbericht 2016

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 20 april 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.