Ingezonden mededeling: VSO/PO cursus Financieel-economisch strafrecht

In 3 dagen een handzaam overzicht van het financieel-economisch strafrecht in ruime zin.

Op 10, 17 en 24 november geven prof. mr. Matthias Borgers, prof. mr. Guido de Bont, dr. mr. Dian Brouwer, prof. mr. Matthijs Nelemans en mr. Renske Mackor u een handzaam overzicht van het financieel-economisch strafrecht. Daarbij wordt veel aandacht besteed aan de praktische relevantie van de juridische leerstukken en de daarmee verbonden strategische vragen alsmede aan de recente ontwikkelingen op het terrein van wetgeving en rechtspraak.

De bestrijding van financieel-economische criminaliteit vormt een politiek speerpunt. De afgelopen jaren zijn er telkens weer middelen vrijgemaakt voor de uitbreiding van de handhavingscapaciteit en ook de wetgeving is in beweging. Het financieel en economisch strafrecht betreft een breed terrein. Naast het ‘klassieke’ economische strafrecht gaat het ook om de bestrijding van witwassen, het ontnemen van misdaadgeld, de handhaving van de financiële toezichtwetgeving, de strafrechtelijke handhaving van het fiscale recht en de afstemming tussen de strafrechtelijke en de punitief-bestuursrechtelijke handhaving.

In deze VSO/PO cursus Financieel-economisch strafrecht*/** komen de belangrijkste thema’s van het financieel-economische strafrecht aan bod.
Dag 1: Voordeelsontneming & witwassen (Matthias Borgers)
Dag 2: Economisch strafrecht (WED) & financieel strafrecht (Dian Brouwer en Matthijs Nelemans)
Dag 3: Fiscaal strafrecht & strafprocesrechtelijke aandachtspunten in financieel-economische strafzaken (Renske Mackor en Guido de Bont)

De eerste cursusdag is geheel gewijd aan het ‘afnemen’, dat wil zeggen: de ontneming van wederrechtelijk verkregen voordeel, de strafbaarstelling van witwassen en de toenemende verwevenheid daarvan. Op de tweede dag worden de belangrijkste onderdelen besproken van de Wet op de economisch delicten respectievelijk van het financiële strafrecht (met bijzondere aandacht voor de Wft). Tijdens de derde cursusdag wordt allereerst ingegaan op het fiscale recht en vervolgens – vanuit het perspectief van het milieustrafrecht – op diverse processuele aspecten, in het bijzonder de grens tussen toezicht en opsporing alsmede de vervolgingsbeslissing in relatie tot andere handhavingsmodaliteiten.

Advocaat-stagiaires kunnen deze cursus 2 of 3 dagen volgen, hiervoor krijgt u respectievelijk 10 of 15 NOvA VSO punten voor. Advocaat-stagiaires moeten tenminste twee modulen van 5 uur kiezen om aan het minimum aantal van 10 VSO-punten te komen)
Advocaten die zich willen verdiepen in dit onderwerp kunnen deze cursus 1, 2 of 3 dagen volgen en krijgen respectievelijk 5, 10 of 15 NOvA PO punten.

Deze cursus gaat met zekerheid door; alle cursussen van de VU Law Academy gaan dit najaar door. U bent er dus zeker van dat u uw verplicht aantal opleidingspunten haalt.

Voor meer informatie en direct inschrijven: www.vula.nl

Neem uw collega mee naar de cursussen van VU Law Academy, hij/zij krijgt €45,- collega-korting!

 

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.