Ingezonden mededeling: vacatures Rechter in opleiding met ruime juridische werkervaring (36 uur per week)

Geschreven door: Redactie op


Bent u zoek naar unieke professionele mogelijkheden? Een functie als rechter geeft u de kans om alle rechtsgebieden grondig en van alle kanten te leren kennen én er invloed op uit te oefenen. Binnen de Rechtbank 
Gelderland (locatie Arnhem) hebben we twee opleidingsplaatsen voor fiscalisten tot rechter beschikbaar per 1 oktober 2018.

Een rechter ziet iedereen

Een topcrimineel, ruziënde buren, toekomstige exen, een slachtoffer van een verkeersongeval; een rechter ziet veel verschillende mensen in veel verschillende situaties voorbijkomen. Maar of het nu gaat om groot onrecht, klein leed of schrijnende gevallen, al deze mensen hebben behoefte aan een onafhankelijk oordeel. Iemand die een beslissing neemt. Dat doet u als rechter.

Onafhankelijk, onpartijdig, integer en professioneel: zo maakt rechtspraak het verschil tussen recht en onrecht, tussen vertrouwen en wantrouwen, tussen recht voor iedereen en het recht van de sterkste. Zonder rechtspraak worden er geen geschillen beslecht en is de behandeling van strafbare feiten gebaseerd op willekeur. We werken daarom met bijna 2.500 rechters, die per jaar 1,8 miljoen rechtszaken behandelen.

De opleiding

Afhankelijk van uw ervaring duurt de fulltime opleiding minimaal 1 jaar en drie maanden en maximaal 3 jaar. Als jurist met ervaring binnen het belastingrecht wordt u gedurende de eerste jaren na afronding van uw opleiding in beginsel in dat rechtsgebied ingezet. Het Belastingteam houdt zich bezig met rijksbelastingzaken uit Gelderland, Utrecht en Overijssel en met heffingszaken van lagere overheden in Gelderland. Het Belastingteam bestaat uit rechters en juridisch medewerkers die nauw samenwerken. U hebt een brede belangstelling voor het recht en bent ook bereid u te verdiepen en werkzaam te zijn in andere rechtsgebieden.

 Om voor een van deze opleidingsplaatsen in aanmerking te komen, heeft u:

  • de meestertitel behaald of voldoet u aan de eisen van art. 5 van de wet rechtspositie rechterlijke ambtenaren.
  • de Nederlandse nationaliteit.
  • gedegen kennis van en ruime werkervaring binnen het belastingrecht.
  • ten minste vijf jaar relevante juridische werkervaring na afstuderen als jurist, waar ten minste twee jaar van buiten de Rechtspraak. Hiermee wordt bedoeld: werkervaring die is opgedaan buiten de gerechten, de Raad voor de rechtspraak en de landelijke diensten van de Rechtspraak, de Raad van State, het College van Beroep voor het bedrijfsleven, de Centrale Raad van Beroep, het wetenschappelijk bureau van de Hoge Raad, de SSR of het Openbaar Ministerie.

Op onze site https://www.werkenbijderechtspraak.nl/rechter-of-raadsheer-worden/ kunt u uitgebreid nalezen wat de formele vereisten zijn om in aanmerking te komen voor een opleidingsplaats. Het is mogelijk dat u, indien u niet (volledig) voldoet aan de hierboven genoemde criteria, toch kunt worden toegelaten op basis van de uitzonderingsbepalingen.

De opleiding tot rechter start op 1 oktober 2018. Voorafgaand aan de opleiding worden met u afspraken op maat gemaakt met betrekking tot de aard, inhoud en duur van de opleiding en de beloning.

Wanneer u na de opleiding wordt benoemd tot rechter, bedraagt het salaris, afhankelijk van uw salaris gedurende de opleiding, minimaal €5.233,08 en maximaal €5.600,99 met vervolgens een uitloopmogelijkheid tot € 7.224,26 (salariscategorie 9 Rechterlijke Macht) bij een 36-urige werkweek. Parttime werken is dan een mogelijkheid.

Gedurende de opleiding is uw arbeidsduur in de eerste drie maanden 36 uur en daarna ten minste 32 uur per week. Gedurende de opleiding wordt u bezoldigd conform de salariscategorie Opleidingen 9a. Het brutosalaris bedraagt, ook afhankelijk van uw huidige inkomen, in die periode minimaal €2.616,69 en maximaal €5.451,99 per maand.

Voor overstappers vanuit het Openbaar Ministerie (officieren) gelden onder omstandigheden andere (verkorte) selectie- en opleidingseisen en andere aanstellingsvoorwaarden.

De rechtbank Gelderland

Werken bij de rechtbank Gelderland betekent werken in een professionele organisatie die een onmisbare rol heeft in het maatschappelijk verkeer. Iedereen die hier werkt, zowel rechters als ondersteunende medewerkers, draagt bij aan efficiënte rechtspraak van hoge kwaliteit. Daarbij staat het belang van de rechtzoekenden voorop. Verantwoordelijkheidsbesef en de bereidheid om samen te werken maar ook nieuwsgierigheid die erop gericht is om te onderzoeken hoe wij ons werk ten dienste van de samenleving zo goed mogelijk doen, vinden wij belangrijke eigenschappen. Wij zijn een lerende organisatie en stimuleren het geven en ontvangen van feedback. Kernwaarden die wij hanteren in onze manier van werken zijn vertrouwen, verbinding en verantwoordelijkheid.

De rechtbank Gelderland telt ruim 160 rechters. Samen met de ongeveer 600 medewerkers behandelen zij elk jaar zo’n 175.000 rechtszaken. Dat doen wij deskundig en met oog voor de belangen van de individuele rechtzoekende.

De rechtbank telt vier locaties: Apeldoorn, Arnhem, Nijmegen en Zutphen. De hoofdlocaties zijn gevestigd in Arnhem en Zutphen. De rechtbank is georganiseerd in clusters: cluster familie en jeugdrecht, cluster kanton en handelsrecht, cluster toezicht, cluster strafrecht, cluster bestuursrecht en cluster bedrijfsvoering. Rechtbank Gelderland is de enige rechtbank in Nederland met een militaire kamer. Hier staan Nederlandse militairen terecht, voor wetsovertredingen waar ook ter wereld gepleegd.


Wie zoeken wij

Wij zoeken goede juristen, nieuwsgierige mensen en kritische denkers die een bijdrage willen leveren aan het vertrouwen in de rechtstaat. Juristen die er elke dag opnieuw naar streven om samen met collega’s het beste resultaat af te leveren.

De procedure

De Landelijke Selectiecommissie Rechters (LSR) verricht de voorselectie van de kandidaten. Het secretariaat van de LSR is bereikbaar op tel: 088-3611025 of per mail: lsr@rechtspraak.nl

Na gebleken geschiktheid nodigt de selectiecommissie van de rechtbank u uit voor een sollicitatiegesprek.

De sollicitatieprocedure duurt ongeveer 10 weken. In week 21 van 2018 is de briefselectie, in week 22 zijn de analytische testen en in week 23 de voorgesprekken. Het assessment vindt plaats in week 24 en week 25. In week 26 zijn de eindgesprekken bij de LSR en na de lokale selectie in weken 27 tot en met week 29 van 2018 eindigt de procedure in week 30.

In sommige procedurestappen kunt u een voorkeursdatum aangeven, welke valt in de week van de procedure-stap. De LSR zal hier dan proberen rekening mee te houden maar kan de doorgang ervan niet garanderen.

Let op: van de genoemde weeknummers kan niet worden afgeweken. Houdt hiermee rekening in uw planning.

Voor functie-inhoudelijke informatie of informatie over de opleiding kunt u contact opnemen met Margreet Blaisse (president) via 088-3618873. Ook u kunt contact opnemen met Jan van Schagen (teamvoorzitter) via 06-46068886 of Roel Monteiro (rio) via 06-22969209.

U kunt uw sollicitatie met bijlagen tot en met vrijdag 11 mei a.s. richten aan de LSR via het digitale sollicitatieformulier

Acquisitie naar aanleiding van deze advertentie wordt niet op prijs gesteld.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 24 april 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.