Ingezonden mededeling: 5 tips om als jurist met conflicten om te gaan

Geschreven door: Redactie op

Veel conflicten kunnen buiten de rechtszaal al worden opgelost. Bekijk onze 5 tips lees meer over de nieuwe leergang conflicthantering voor juristen.

1. Maak een gedegen conflictanalyse en conflictdiagnose.
Hanteer hiervoor bijvoorbeeld het 7i-model. Zo leert u de situatie goed te doorgronden en het oplossingsmechanisme te kiezen dat het beste bij de situatie past.

2. Zoek zoveel mogelijk naar gezamenlijke belangen van de betrokken partijen.
En ga daar waar hun belangen tegenstrijdig zijn zoveel mogelijk uit op redelijke normen, die onafhankelijk zijn van de wil van de betrokken partijen. Dit zal een beter onderhandelingsresultaat geven.

3. Oefen regelmatig met conflictoplossingsmechanismen.
Onderhandelen, mediation, communicatie, conflictanalyse en conflictdiagnose zijn allemaal vaardigheden die verdieping en onderhoud vragen, zodat u ze in kunt zetten wanneer de situatie hierom vraagt.

4. Beschik over een breed handelingsrepertoire op om conflicten in te perken en op te lossen.
Door over een breed handelingsrepertoire te beschikken om conflicten op te lossen, zoals geschillencommissies, klachtencommissies, mediation, bindend advies en arbitrage. Een brede blik op het oplossen van conflicten draagt eraan bij om problemen buiten de rechtszaal al op te lossen.

5. Houd niet alleen rekening met de juridische dimensies van conflicten, maar ook met de emotionele, morele, psychologische en sociale dimensies.
Burgers hebben niet alleen materiële motieven, zoals geld of de uitoefening van hun rechten, maar verlangen vaak ook naar erkenning, preventie en excuses.

Bonustip:
Volg de leergang De jurist van de toekomst: de noodzaak van effectieve conflicthantering en mediation die op 30 oktober 2018 van start gaat.

In deze leergang worden alle bovengenoemde thema's en onderwerpen behandeld, toegespitst op de dagelijkse praktijk van juridische professionals. U leert hoe u effectieve conflictoplossingsmechanismen kiest en toepast, vanuit een brede visie op het voorkomen, inperken en oplossen van conflicten, zodat u uw clientèle optimaal van dienst kunt zijn.

Heeft u interesse in meerdere specialistische en verdiepende leergangen waar u inzicht en overzicht krijgt voor uw beroepspraktijk?
Bijvoorbeeld op het gebied van pensioenrecht, aanbestedingsrecht, (financieel-economisch) strafrecht, bestuursrecht of sport en recht? Bekijk dan de webpagina leergangen.

Enkele leergangen nu met €200,- zomerkorting!

En dit najaar bieden wij ook weer veel juridische PAO cursussen op allerlei rechtsgebieden aan. Met een aantal nieuwe cursussen zoals de Masterclass Financieel Toezichtrecht van prof.mr. Bart Joosen.

Neem snel een kijkje op onze website vulaw.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 28 juni 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.