Inburgeringsexamen als voorwaarde voor verblijfsvergunning?

Geschreven door: Redactie op

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft op 10 mei 2017 prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie EU over de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. De Afdeling wil weten of de richtlijn toestaat dat de Staatssecretaris van VenJ een verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf weigert als een vreemdeling het inburgeringsexamen niet heeft behaald.

De vragen worden gesteld in twee zaken die door een Congolese en Chinese vreemdeling zijn aangespannen. De twee vreemdelingen waren in het bezit van een tijdelijke verblijfsvergunning voor verblijf als familie- of gezinslid. Na een verblijf van meer dan vijf jaar in Nederland op basis van deze tijdelijke verblijfsvergunning, hebben zij een aanvraag gedaan voor een verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf. De staatssecretaris heeft deze verblijfsvergunningen niet verleend, omdat de vreemdelingen het inburgeringsexamen niet hebben behaald. Hij baseert zich daarbij op het Nederlandse Vreemdelingenbesluit 2000.

Prejudiciële vragen

De Afdeling wil van het Hof van Justitie weten of de regeling in het Nederlandse Vreemdelingenbesluit 2000, waarbij de aanvraag moet worden afgewezen als het inburgeringsexamen niet is behaald, in overeenstemming is met de Europese Gezinsherenigingsrichtlijn. In de Gezinsherenigingsrichtlijn staat dat een vreemdeling die is toegelaten in het kader van gezinshereniging na een verblijf van meer dan vijf jaar, recht heeft op een ‘autonome verblijfstitel’, zoals een verblijfsvergunning voor voortgezet verblijf. De richtlijn bepaalt verder dat de voorwaarden over de verlening van de autonome verblijfstitel in nationaal recht worden vastgesteld, maar de richtlijn geeft niet aan wat deze voorwaarden zijn. De Afdeling bestuursrechtspraak wil weten of deze voorwaarden uit integratievoorwaarden mogen bestaan, zoals het halen van een inburgeringsexamen. In afwachting van de beantwoording van de vragen is de behandeling van de zaken geschorst.ECLI:NL:RVS:2017:1252

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 15 mei 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.