HR: Onduidelijk of belastingrechter anonieme getuigen mag horen, wellicht taak voor de wetgever

Geschreven door: Redactie op

In een zaak waarin een belanghebbende de belastingrechter verzocht om anonieme getuigen te horen, heeft de Hoge Raad een suggestie aan de wetgever gedaan. De Hoge Raad overwoog in die zaak dat naar de letter van de wet de belastingrechter niet de mogelijkheid heeft om getuigen te horen zonder dat partijen de naam van die getuigen weten, ook niet in gevallen waarin de getuige zich door het afleggen van een verklaring zou blootstellen aan gevaar. Dat roept de vraag op of de belastingrechter wel de vrijheid heeft om anonieme getuigen te horen. Het zou wellicht op de weg van de wetgever liggen om hierover regels te stellen.

De Hoge Raad zegt verder dat áls het in belastingzaken al mogelijk is om anonieme getuigen te horen, deze mogelijkheid sterk begrensd moet zijn conform de in Nederland geldende regels. Het horen van een anonieme getuige beperkt de partij die de identiteit van de getuige niet kent in de mogelijkheden de geloofwaardigheid van die getuige ter discussie te stellen. Zo’n beperking is slechts toelaatbaar indien zij strikt noodzakelijk is. Het door de belanghebbende gestelde risico dat de belastingdienst aan de getuigen naheffingsaanslagen en boetes zou opleggen, is in ieder geval geen gevaar dat zou rechtvaardigen om die getuigen te horen zonder dat hun identiteit bekend wordt gemaakt.

 

Bron: www.rechtspraak.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 28 november 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.