Hoge Raad introduceert digitaal procederen in strafzaken

Geschreven door: Redactie op

Met ingang van 17 december 2018 wordt het mogelijk om bij de Hoge Raad digitaal te procederen in strafzaken. Vooralsnog staat deze mogelijkheid alleen open in reguliere strafzaken  (dagvaardingszaken) en ontnemingszaken waarin op of na 17 december 2018 beroep in cassatie wordt ingesteld.

Advocaten en leden van het Openbaar Ministerie (OM) die in cassatie procederen zullen in deze zaken hun digitale dossier kunnen inzien en stukken kunnen uploaden en downloaden. Zodra er iets wijzigt in het digitale dossier, wordt automatisch een melding verstuurd via e-mail.

Het digitaal procederen in strafzaken gebeurt op vrijwillige basis, dat wil zeggen dat men per zaak de keuze maakt voor de manier van procederen: op papier of digitaal.

Het portaal ‘Mijn Zaak Hoge Raad’ is sinds maart 2017 in gebruik voor de civiele vorderingsprocedure. Advocaten hebben er positieve ervaringen mee opgedaan. Met name het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid worden in de evaluaties genoemd.

Ook in de informatie- en testbijeenkomsten die ten behoeve van de uitbreiding van het portaal met strafzaken gehouden zijn, spraken advocaten en leden van het OM hun waardering uit voor de gekozen opzet. Voor advocaten en leden van het OM worden rond de datum van invoering instructiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast komt ondersteunende informatie beschikbaar op de website van de Hoge Raad.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 3 oktober 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.