Hoge Raad introduceert digitaal procederen in strafzaken

Geschreven door: Redactie op

Met ingang van 17 december 2018 wordt het mogelijk om bij de Hoge Raad digitaal te procederen in strafzaken. Vooralsnog staat deze mogelijkheid alleen open in reguliere strafzaken  (dagvaardingszaken) en ontnemingszaken waarin op of na 17 december 2018 beroep in cassatie wordt ingesteld.

Advocaten en leden van het Openbaar Ministerie (OM) die in cassatie procederen zullen in deze zaken hun digitale dossier kunnen inzien en stukken kunnen uploaden en downloaden. Zodra er iets wijzigt in het digitale dossier, wordt automatisch een melding verstuurd via e-mail.

Het digitaal procederen in strafzaken gebeurt op vrijwillige basis, dat wil zeggen dat men per zaak de keuze maakt voor de manier van procederen: op papier of digitaal.

Het portaal ‘Mijn Zaak Hoge Raad’ is sinds maart 2017 in gebruik voor de civiele vorderingsprocedure. Advocaten hebben er positieve ervaringen mee opgedaan. Met name het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid worden in de evaluaties genoemd.

Ook in de informatie- en testbijeenkomsten die ten behoeve van de uitbreiding van het portaal met strafzaken gehouden zijn, spraken advocaten en leden van het OM hun waardering uit voor de gekozen opzet. Voor advocaten en leden van het OM worden rond de datum van invoering instructiebijeenkomsten georganiseerd. Daarnaast komt ondersteunende informatie beschikbaar op de website van de Hoge Raad.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 3 oktober 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Gastvlog: AB in het onderwijs

Het tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht (AB) is niet alleen een van de oudste maar ook een van de meest gelezen Nederlandse juridische tijdschriften. De AB is ook al jaren niet meer weg te denken uit het onderwijs. Universiteiten en hogescholen zijn zelfs de grootste raadplegers van de AB. Dat is niet voor niks: AB-annotaties bieden een heldere samenvatting van (lange) uitspraken en plaatsen die vaak in een bredere context. Bovendien hebben studenten de mogelijkheid om samen met een docent of advocaat (vaak ook AB-annotator) een annotatie bij de AB in te dienen. Dan heb je al tijdens je studie een publicatie op je naam staan! Zie voor meer informatie het vlog:Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.