Hof had onvoldoende oog voor zelfstandige positie gemeenteraad

Geschreven door: Redactie op

De zaak tussen de gemeente Hof van Twente en de VOF Landgoed Hof van Twente moet over. Dat heeft de Hoge Raad op 26 juni jl. besloten. Volgens de Hoge Raad hield het hof onvoldoende rekening met de zelfstandige positie van de gemeenteraad van Hof van Twente.

In de periode 2003-2009 is met de gemeente Hof van Twente onderhandeld over de aanleg van een grootschalig recreatiepark met golfbaan. Pas in het allerlaatste stadium, in een vergadering van de gemeenteraad van november 2009, is het project gestrand omdat de gemeenteraad permanente bewoning van bungalows vreesde en een verbod op verkoop aan particulieren vastgelegd wilde zien. Voor de exploitant van het park was de mogelijkheid van verkoop juist een essentieel onderdeel van het project en zij stelde de gemeente aansprakelijk op de grond dat de gemeente in een eerder stadium het vertrouwen had gewekt dat verkoop aan particulieren zou zijn toegestaan. Het hof heeft de exploitant gelijk gegeven.

Hoge Raad

Maar volgens de Hoge Raad heeft het hof zijn oordeel over het door de gemeente gewekte vertrouwen voor een groot deel gebaseerd op gebeurtenissen waarbij de gemeenteraad niet betrokken is geweest. Het heeft daarbij miskend dat de gemeenteraad bij de besluitvorming een zelfstandige positie inneemt ten opzichte van het college van B&W. Een ander hof moet nu de zaak opnieuw beoordelen.  

ECLI:NL:HR:2015:1737

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 29 juni 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.