Hoe mensenrechten-proof zijn onze politici?

Geschreven door: Redactie op

Op de valreep van de verkiezingen brengt het NJCM een rapport uit met een analyse van de wijze waarop partijen met hun beloftes op het gebied van mensenrechten omgaan.

Het Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) heeft een analyse gemaakt van de wijze waarop Nederlandse politieke partijen zich inzetten voor de bescherming van mensenrechten,  zoals blijkt uit (a) hun verkiezingsprogramma's voor 2017 - 2021 en (b) hun stemgedrag in de afgelopen vier jaar.

Lees hier het bericht op www.njcm.nl.

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 14 maart 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Reinier Bakels schreef op :
De belangrijkste functie van mensenrechten (of, algemener: grondrechten) is om regels te stellen voor politici in hun rol als wetgever. Als daar regels voor nodig zijn houden blijkbaar niet alle politici zich daaraan.

In het Nederlandse systeem hebben we geen echter trias politica, want daarin kan ook de rechtmatigheid van de beslissingen van de wetgever getoetst worden. In Nederland hebben we dat niet omdat Thorbecke's eerste prioriteit was om de macht van de Koning naar het Parlement te verschuiven - alleen schoot hij door en verzuimde een regeling te treffen om ook het Parlement te controleren.
Hoer te lande wordt nog wel eens gesproken van "het primaat van de politiek", maar dat is een misverstand dat feitelijk de klassieke rechtsstaat ontkent. Natuurlijk moeten rechters bij gebrek aan democratische legitmatie niet op de stoel van politici gaan zitten - maar de RECHTmatigheid van hun besluiten kan wel getoetst worden.

Het wordt pas bedenkelijk als politici grondrechten "uit de tijd" vinden, en zelfs durven beweren dat het EVRM uit de tijd is. Toch doen VVD-ers dat, en niet de eersten de besten.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.