Grondwet-wiki

Geschreven door: Redactie op

Om te weten te komen welke wijzigingen burgers graag zouden willen in de Grondwet, hebben Leidse en Tilburgse onderzoekers Staatsrecht een interactieve site ontwikkeld 'Herzie de Grondwet'. Die werkt volgens de methode van Wikipedia: burgers zelf direct de oorspronkelijke teksten van de Grondwet laten wijzigen. Er gelden wel spelregels.

Leidse en Tilburgse onderzoekers gaan uitzoeken wat Nederlanders zouden willen wijzigen aan de Grondwet. Tot augustus 2015 kan iedereen meeschrijven aan Grondwetswijzigingen in de Grondwet-wiki. Het experiment maakt gebruik van de kracht van het wisdom of the crowds-concept: auteurs kunnen op elkaar reageren en ook teksten van elkaar wijzigen of schrappen. Als voldoende  gemotiveerde mensen meedoen en er zo voldoende ‘volume’ ontstaat, levert het experiment een realistische kijk van Nederlanders op de Grondwet op. Dat is een realistische aanname: als maar genoeg mensen schatten hoeveel knikkers er in een bak zitten of hoe zwaar een ham is, komt het gemiddelde van de schattingen verbijsterend dicht bij de echte hoeveelheid/ het echte gewicht.

Het experiment met de Grondwet-wiki duurt tot 24 augustus 2015.

De wiki-pagina Herzie de Grondwet is te vinden onder:

https://herziedegrondwet.leidenuniv.nl

Uitgebreide informatie:

https://herziedegrondwet.leidenuniv.nl/index.php/Hoofdpagina  

Uitleg over de regels voor de Wiki:

https://herziedegrondwet.leidenuniv.nl/index.php/Herzie_de_Grondwet:Uitleg

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 2 december 2014

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Erwin van Dijke schreef op :
Hier zullen wel een of meerdere 'beheerders' (moderator, administrator) van de pagina moeten kijken naar de redelijkheid van ingediende stukken, net als bij Wikipedia. Men kan makkelijk misbruik maken en van alles op de site zetten.
Frits Jansen schreef op :
Het zal mij zeer benieuwen of ook de principiële vraag aan de orde komt of de rechter mag toetsen aan de grondwet, zoals dat bij voorbeeld in Duitsland het geval is.
Onze huidige grondwet stamt in hoofdzaak nog steeds uit 1848, toen Thorbecke het doel had de macht te verschuiven van de Koning naar het Parlement.

In een staat met machtenscheiding past niet dat het Parlement altijd het laatste woord heeft, al wordt in rechtse (VVD) kring gesproken over "het primaat van de politiek", een naar misverstand.

het bezwaar dat rechters politieke beslissingen zouden nemen waarvoor zij niet democratisch gelegitimeerd zijn heeft het Bundesverfassungsgericht mooi opgelost met het leerstuk van het "Parlamentsvorbehalt".

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.