GOO-rechter gaat voor snelle oplossing

Geschreven door: Redactie op

Partijen bij de Amsterdamse handels-, familie- en kantonrechter kunnen voortaan kiezen voor een zogeheten GOO-behandeling. Daarin ondersteunt de rechter partijen actiever om tot een oplossing te komen. De deelnemende Amsterdamse rechters zullen meer doorvragen naar de achterliggende belangen in het conflict. Belangrijk is dat de betrokken partijen bereid zijn een oplossing te vinden.

Gericht-Op-Oplossing (GOO) heet de nieuwe aanpak waarmee de Rechtbank Amsterdam van start gaat. Partijen in een familie- of handelsconflict die instemmen met een GOO-behandeling, kiezen ervoor om naar een gezamenlijke oplossing te streven. Het gaat bijvoorbeeld om een  boedelverdeling bij een scheiding of over de aansprakelijkheid voor kostbare fouten bij een verbouwing. Het is niet zo dat de hele procedure verandert, wel wordt onder leiding van één van de acht deelnemende rechters snel gezocht naar een onderling vergelijk. Bij GOO krijgen partijen als huiswerk voor de zitting de opdracht om na te denken welk achterliggend belang er speelt in hun  zaak. Ook kan er een voorlopige beslissing over een deel van het geschil worden gegeven. Aan  partijen in familie-, kanton en handelsgeschillen bij de rechtbank Amsterdam kan in het begin van de procedure per brief worden gevraagd of ze mee willen doen. Partijen kunnen ook zelf om een  GOO-behandeling vragen. De GOO-procedure is geen mediation: als de partijen er niet uitkomen,  doet de rechter zelf een uitspraak. Volgend jaar wordt geëvalueerd of de nieuwe aanpak aan de verwachtingen voldoet.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 27 november 2014

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.