Geen recht op vergeten voor misdadiger

Google hoeft de gegevens van een strafrechtelijk veroordeelde man niet uit zijn zoekresultaten te verwijderen.

De man wilde dat Google verschillende links die verwijzen naar websites met daarop informatie over hem en zijn misdrijf niet langer zou weergeven en baseerde zich daarbij op de Wet bescherming persoonsgegevens en het Costeja-arrest van het EU-Hof. Dit arrest bepaalde dat men zich alleen kan verzetten tegen het tonen van zoekresultaten die ‘irrelevant’, ‘buitensporig’ of ‘onnodig diffamerend’ zijn. De voorzieningenrechter in Amsterdam oordeelt dat negatieve publiciteit als gevolg van een ernstig misdrijf in zijn algemeenheid juist blijvend relevante informatie over een persoon is.

ECLI:NL:RBAMS:2014:6118

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
De wetgever heeft bepaald hoe lang iemand een "strafblad" blijft hiuden voor begane strafbare feiten, afhankelijk van de ernst van dat feit.

Als Google ook na afloop van die termijn strafbare feiten blijft tonen doorkruist dat de intentie van de wetgever die als het ware een recht om vergeten te worden omvat.

Nog erger is het sls verfachten van strafbare feiten NIET worden veroordeeld, omdat ze worden vrijgesproken, ontslagen van rechtsvervolging of domweg doordat de verjaringstermijn verloopt voordat justitie tot vervolging is overgegaan. Dat staat natuurlijk niet op internet.Dus kun je wat Google betreft tot St. Juttemis verdachte blijven. Als je splliciteert kun je uitleggen dat het feit verjaard is, maar leuk is dat niet.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.