Geen omkering/verzwaring bewijslast bij onmacht

Geschreven door: Redactie op

Een belastingplichtige kan opkomen tegen de sanctie ‘omkering en verzwaring van de bewijslast’ in zowel de procedure tegen de informatiebeschikking (vragen die de Belastingdienst heeft gesteld) als de procedure tegen de belastingaanslag. 

Omkering en verzwaring van bewijslast vindt plaats als een belastingplichtige niet heeft voldaan aan informatieverplichtingen, zoals het beantwoorden van vragen van de Belastingdienst. De sanctie houdt in dat de belastingplichtige de onjuistheid van een aanslag of beschikking moet aantonen waar het eerder voldoende was als hij dit aannemelijk kon maken.

Dementerend

In deze zaak is een belastingplichtige in 2010 getroffen door een herseninfarct, waarbij het spraakgebied is beschadigd. Sinds enkele jaren is zij ook dementerend en volgens een arts niet meer in staat enige inhoudelijke vraag over haar financiën te beantwoorden. De vrouw heeft in 2012 een aantal vragen gekregen over een in het buitenland aangehouden rekening. Ook is haar gevraagd stukken te laten zien. Dat heeft zij niet gedaan.

Eerder is door de Hoge Raad beslist dat als iemand niet meewerkt aan vragen van de inspecteur, de inspecteur daaraan niet de sanctie van omkering en verzwaring van de bewijslast mag verbinden wanneer die persoon fysiek en/of psychisch niet (meer) in staat is inhoudelijke vragen over haar/zijn belastingaangelegenheden te beantwoorden.

Op 10 februar jl. heeft de Hoge Raad geoordeeld (ECLI:NL:HR:2017:130) dat omkering en verzwaring van de bewijslast zowel in een procedure tegen de informatiebeschikking als in een procedure over de desbetreffende belastingaanslag aan de orde kan komen. In deze zaak kunnen de informatiebeschikkingen niet in stand blijven voor zover deze een mondelinge of schriftelijke verklaring van deze belastingplichtige vragen.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 14 februari 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.