Fréderike Geerdink op 8 april voor Turkse rechter

Geschreven door: Redactie op

Fréderike Geerdink, freelance journalist en correspondent in Turkije, moet op woensdag 8 april a.s. verschijnen voor de Turkse rechtbank in Diyarbakir. Geerdink werd begin januari korte tijd vastgehouden en wordt vervolgd voor het bedrijven van propaganda voor de in Turkije verbod

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ), de Europese Federatie van Journalisten (EFJ) en de Internationale Federatie van Journalisten (IFJ) vinden de aanhouding en vervolging van de Nederlandse journalist zeer alarmerend. De aanklacht is volgens hen in strijd met het internationaal recht en de internationale verdragen, geratificeerd door de Turkse staat.

In een democratische samenleving vervult de pers de functie van een publieke waakhond. Journalisten hebben daarom het recht op vrijheid van meningsuiting en elke beperking van dit recht houdt in dat de pers wordt belemmerd in zijn rol als waakhond, aldus NVJ, EFJ en IFJ.

De huiszoeking en arrestatie van Frederike Geerdink op 6 januari van dit jaar en haar vervolging noemen zij ernstige schendingen van fundamentele rechten. ‘Wij zijn zeer bezorgd over de gevolgen die deze maatregelen hebben op het functioneren van de pers in Turkije, vooral op de wijze waarop  journalisten hun werk kunnen doen’, aldus NVJ, EFJ en IFJ. ‘De aanklacht tegen Geerdink is een schending van de vrijheid van de pers, als bedoeld in artikel 10 Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.’

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 2 april 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.