Financiering politieke partijen

Geschreven door: Redactie op

Een onafhankelijke commissie o.l.v. Kars Veling (oud-directeur ProDemos) gaat onderzoeken of de Wet financiering politieke partijen (Wfpp) doeltreffend is.

Volgens de Wfpp moeten politieke partijen giften boven de € 4500 en schulden hoger dan € 25 000 openbaar maken. De wet regelt verder de subsidiëring en het toezicht op de financiën van politieke partijen. Vier jaar na invoering van de wet wordt deze nu geëvalueerd. Naast de doeltreffendheid en effecten van de wet in de praktijk, zal de commissie ook onderzoeken of de uitgangspunten van de wet voldoende aansluiten op de huidige rol en positie van politieke partijen. Maatschappelijke ontwikkelingen als dalende ledenaantallen van politieke partijen en sterk fluctuerende verkiezingsuitslagen maken dat een partij grote schommelingen kan ervaren in de hoogte van de subsidie die zij ontvangt. Ook de opkomst van lokale politieke partijen en referenda en andere vormen van burgerparticipatie maakt dat de toekomstbestendigheid van de huidige regels onderzocht moet worden. Verder worden vragen rondom de recentelijk door de Tweede Kamer aangenomen motie om de buitenlandse financiering van politieke partijen te beperken en of de Rijksoverheid een rol heeft in de financiering van politieke partijen in het decentraal bestuur meegenomen door de commissie.

De commissie bestaat verder uit André de Jong (ABD topconsultant), Sarah de Lange (bijz. hoogleraar politicologie, UvA) en Gerrit Voerman (hoogleraar ontwikkeling en functioneren Nederlands en Europees partijstelsel, RuG).

Bron: www.rijksoverheid.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 25 april 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.