Factsheet 2018 Civiele rechtspraak

Geschreven door: Redactie op

In de civiele rechtspraak zijn twee belangrijke trends zichtbaar. De eerste is een gestage daling van het aantal bodemprocedures dat voor de rechter wordt gebracht. Het aantal van deze procedures daalde tussen 2010 en 2016 met een derde. De tweede trend is de stijging van het aantal verzoekschriftprocedures (voornamelijk familiezaken). In 2010 lag het aantal van deze procedures, met ruim 473.000 zaken, nog ver onder het aantal bodemzaken. Anno 2016 gaat het om 634.000 zaken, en overtreft het ruim het aantal bodemzaken. Deze stijging betreft vooral zaken waarin de rechter de rol van toezichthouder heeft, bij het beheer van de financiën van mensen die daar zelf niet goed toe in staat zijn.

Dat blijkt uit de recentelijk door het WODC uitgebrachte Factsheet 2018-1 Civiele rechtspraak. Het is een geactualiseerde versie van het vierde hoofdstuk uit de publicatie ‘Rechtspleging Civiel en Bestuur’, dat in 2013 voor het laatst in druk verscheen. De gepresenteerde gegevens omvatten in- en uitstroomgegevens, doorlooptijden en gegevens over het soort geschil en het financieel belang. 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 12 februari 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.