Europese Presidenten appelcolleges bespreken actuele rechtspraakthema’s

Geschreven door: Redactie op

Op 13 september is in ’s-Hertogenbosch een 3-daagse Conferentie voor presidenten van appelcolleges uit de Europese Unie begonnen. Onder de sprekers bevinden zich een oud-rechter van het Europese Hof voor de Rechten van de Mens, een Franse anti-terreurrechter en een procureur generaal afkomstig uit Italië. Op de agenda staan verschillende actuele thema’s, waaronder de financiering van de rechtspraak in relatie tot kwaliteit en rechterlijke onafhankelijkheid.

Openingssprekers waren Commissaris van de koning Wim van der Donk, burgemeester Ton Rombouts en Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de Rechtspraak. In een verder besloten setting spreken de ruim 60 Europese magistraten op donderdag en vrijdag over de manier waarop de (appel)rechtspraak in de 23 deelnemende landen is georganiseerd en gefinancierd. Daarnaast staan actuele maatschappelijke kwesties als mensenrechten en terrorismebestrijding op de agenda.

Frits Bakker riep in zijn toespraak rechters binnen Europa op zich te blijven inzetten om de rechtsstaat te versterken. Bakker ging in op het in toenemende mate onder vuur liggen van rechters, de zorgelijke situatie in Polen en Turkije. Maar ook als het ogenschijnlijk goed gaat – zoals in Nederland – moet je volgens Bakker blijven streven naar verbetering en zorgen dat er institutionele waarborgen zijn voor onafhankelijkheid. In dat kader pleit de Raad voor de rechtspraak bijvoorbeeld voor een begroting die niet meer gekoppeld is aan die van het Ministerie van Veiligheid en Justitie. Bakker hield daarnaast een pleidooi voor meer samenwerking tussen Europese rechters teneinde 'de Europese rechtsstaat naar een nog hoger plan te tillen'.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 14 september 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.