Europese Commissie benoemt adviesgroep van topexperts AI

Geschreven door: Redactie op

Na een open selectieprocedure heeft de Europese Commissie 52 deskundigen aangewezen voor een nieuwe 'deskundigengroep op hoog niveau' inzake kunstmatige intelligentie, die bestaat uit vertegenwoordigers van de academische wereld, het maatschappelijk middenveld en de industrie. De zogeheten High-Level Expert Group on Artificial Intelligence (AI HLG) is eind vorige week in het leven geroepen. Tegelijkertijd richtte de Commissie de zogeheten European AI Alliance op. Dat forum staat voor iedereen open voor deelname.

De AI HLG zal als algemene doelstelling de uitvoering van de Europese strategie voor AI ondersteunen. Dit omvat de uitwerking van aanbevelingen over toekomstige AI-gerelateerde beleidsontwikkeling en over ethische, juridische en maatschappelijke kwesties met betrekking tot AI, waaronder sociaaleconomische uitdagingen.

Bovendien zal de AI HLG dienen als stuurgroep voor het werk van de Europese AI-Alliantie, in contact treden met andere initiatieven, helpen bij het stimuleren van een dialoog met meerdere belanghebbenden, meningen verzamelen van deelnemers en deze weerspiegelen in haar analyse en verslagen.

In het bijzonder zal de AI HLG de opdracht krijgen om:

  • De Commissie te adviseren over de volgende stappen om AI-gerelateerde uitdagingen en kansen op middellange en lange termijn aan te pakken door middel van aanbevelingen gericht op het beleidsontwikkelingsproces, het wetgevingsevaluatieproces en de ontwikkeling van een next-generation digitale strategie.
  • Voorstellen aan de Commissie te doen van ontwerp-AI-richtsnoeren voor ethiek, met kwesties als eerlijkheid, veiligheid, transparantie, de toekomst van werk, democratie en meer in het algemeen de gevolgen voor de toepassing van het Handvest van de grondrechten, waaronder bescherming van privacy en persoonsgegevens, waardigheid, consumentenbescherming bescherming en non-discriminatie
  • De Commissie te ondersteunen in het opbouwen van een brede groep van belanghebbenden in de context van de AI-Alliantie, informatie uit te wisselen en inbreng verzamelen in het werk van de groep en de Commissie.

Leden van de adviesgroep zijn werkzaam bij organisaties als consumentenbond Beuc, Bosch, BMW, Bayer, Google, Frauenhofer Institute, IBM, Nokia Bell Labs, STMicroelectronics, Zalando, Orange, SAP en Santander. Catelijne Muller (expert op het gebied van AI en oprichter van de Alliantie voor AI (ALLAI) Nederland) is de enige Nederlander die in de adviesgroep van de Europese Commissie zit.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 20 juni 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.