Europese aanhoudingsbevelen

Geschreven door: Redactie op

Op 1 januari 2018 begint de Internationale Rechtshulpkamer (IRK) van de Rechtbank Amsterdam in samenwerking met de Universiteit Maastricht aan een rechtsvergelijkend onderzoek naar Europese aanhoudingsbevelen (EAB’s) die betrekking hebben op personen die niet aanwezig zijn geweest in de procedure die tot hun veroordeling heeft geleid (verstekveroordelingen). In het Handvest van de grondrechten van de Europese Unie is gegarandeerd dat iedereen recht heeft op een eerlijk proces, waarvan het recht om bij de behandeling van de strafzaak aanwezig te zijn onderdeel uitmaakt.

In de praktijk van de IRK blijken juist EAB’s met betrekking tot verstekveroordelingen tot problemen te leiden. In samenwerking met de Universiteit Maastricht en met academische en rechterlijke partners in België, Hongarije, Ierland, Polen en Roemenië gaat de IRK die problemen inventariseren en analyseren. Het doel is om gemeenschappelijke, door alle lidstaten van de Europese Unie te hanteren standaarden te ontwikkelen voor het uitvaardigen van EAB’s met betrekking tot verstekveroordelingen.

Het onderzoek heeft een looptijd van 22 maanden. De inhoudelijke coördinatie en het management liggen bij de IRK en de Universiteit Maastricht. De bevindingen worden gepresenteerd tijdens een Europees symposium dat in oktober 2019 in Maastricht wordt gehouden.

Bron: www.rechtspraak.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 28 november 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.