Eerste Kamer: Meer geld voor VenJ

Geschreven door: Redactie op

De Eerste Kamer heeft 13 oktober jl. een motie aangenomen die de regering verzoekt de begroting van het ministerie van Veiligheid en Justitie te heroverwegen. De motie vraagt de regering om ‘additionele investeringen’ te doen in ‘de rechtspraak, het Openbaar Ministerie, de politie, de reclassering, de toegang tot de rechter en het Nederlands Forensisch Instituut’. De motie, ingediend door CDA-senator Brinkman, kreeg de steun van SGP, GroenLinks, CU, CDA, PvdD, 50PLUS, OSF, SP, D66 en PVV.

De Eerste Kamer hield 13 oktober de Algemene Politieke Beschouwingen naar aanleiding van de Miljoenennota. De Tweede Kamer maakte eerder ook al een punt van de begroting van Veiligheid en Justitie. SP en CDA dienden moties in die, in verschillende bewoordingen, de regering opriepen € 200 miljoen extra beschikbaar te stellen voor VenJ. Die moties haalden het niet, maar minister van Financiën Dijsselbloem zegde de Kamer wel toe een analyse te maken van de knelpunten van de VenJ-begroting en deze met minister Van der Steur van VenJ te bespreken. De partijen die in de Eerste Kamer voor de motie-Brinkman stemden, hebben in de Tweede Kamer geen meerderheid.


Rechtspraak


Recent presenteerde de Rechtspraak een Meerjarenplan Rechtspraak (MJP). Directe aanleiding voor het plan is de opgelegde bezuiniging door het kabinet, oplopend tot € 88 miljoen. In het MJP vullen de Raad en de presidenten een deel van de bezuinigingen in. Daarnaast wordt geld vrijgespeeld om te kunnen investeren in digitalisering en behoud van kwaliteit. Ook na invoering van het MJP blijven er tekorten bestaan: de Rechtspraak heeft diverse keren aangegeven dat alleen als er structureel € 52 miljoen extra beschikbaar komt, er kan worden gekeken naar andere oplossingen dan de nu voorgestelde. Belangrijk onderdeel van het plan is het aantal rechtszaken op 7 plaatsen (Almelo, Assen, Alkmaar, Lelystad, Dordrecht, Maastricht en Zutphen) te verminderen, waardoor op huisvesting en bedrijfsvoering kan worden bezuinigd. Het plan leidde tot een rondetafelgesprek in de Tweede Kamer, waarin Kamerleden zich lieten bijpraten over nut en noodzaak van het plan. Tijdens dit gesprek klonk ook al luid de roep om meer geld voor rechtspraak. De Rechtspraak doet met het toekomstplan het maximaal haalbare. Voor het deel van de tekorten waar zij geen oplossing voor heeft, wordt een beroep gedaan op de politiek.


Eind november wordt er door de Tweede Kamer gedebatteerd en gestemd over de begroting van het Ministerie van VenJ.  

Bron: www.rechtspraak.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 19 oktober 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.