Eerste 150 'oude arresten' gepubliceerd

Geschreven door: Redactie op

De Hoge Raad heeft de eerste 150 ‘oude’ arresten gepubliceerd op rechtspraak.nl, inclusief de bijbehorende conclusies van de advocaten-generaal bij de Hoge Raad. Het gaat dan om arresten van vóór het jaar 2000. Onder deze 150 arresten zijn 6 ‘mijlpaal’arresten te weten: De Auditu arrest (straf), het Meerenberg arrest (straf), Ermes c.s./Haviltex (civiel), Lindenbaum/Cohen (civiel), het Kelderluik arrest (civiel) en het Cessna arrest (fiscaal). 

Veel van de 150 arresten moesten worden opgevraagd uit het archief in Kampen en het Nationaal Archief in Den Haag. Deze arresten zijn vervolgens gescand en de handgeschreven arresten overgetypt, daarna zorgvuldig gecontroleerd, geanonimiseerd waar nodig en overgezet naar het systeem om ze te kunnen publiceren op rechtspraak.nl.

In januari plaatste de Hoge Raad een oproep om mee te denken over de lijst te publiceren 'oude' uitspraken. 

Bron: rechtspraak.nlNaam auteur: Redactie
Geschreven op: 13 december 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Frits Jansen schreef op :
Nederland is ook wel een achterlijk land dat we niet vanzelfsprekend minstens anderhalve eeuw arresten bewaren en beschikbaar houden.
In het Angelsaksische recht ligt dat misschien meer voor de hand, maar ook Duitsers grijpen wel terug op arresten van het Reichsgericht uit de 19de eeuw

DARK WATERS: een advocaat neemt het op tegen een groot, vervuilend chemiebedrijf

AfbeeldingNJB mag twee vrijkaarten weggeven voor de film Dark waters (vanaf 23 januari in het filmhuis). 

’Het waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocaten kantoor. Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemieconcern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht.’’

Mail ons voor vrijkaarten

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.