Duur rechtszaken nog altijd niet binnen de normen

Geschreven door: Redactie op

De duur van rechtszaken is in 2013 niet verkort. In 2013 werden bij de rechtbanken meer dan de helft van de normstellingen nog niet gehaald en bij de gerechtshoven was dat nog minder. Met name in strafzaken en handelsconflicten loopt de duur van rechtszaken zelfs licht op.

De duur van rechtszaken is sinds 2009 verbeterd. Die verbetering stagneerde echter in 2012 en 2013. De organisatorische belasting om de regionale herindeling tot stand te brengen, is mede van invloed geweest op deze uitkomsten. Ook hebben (nieuwe) processuele eisen invloed op de duur van een rechtszaak, zoals de verplichte aanwezigheid van ouders bij de zitting in een  kinderstrafzaak. Het zijn zeker niet de enige verklaringen, aangezien de verschillen tussen
gerechten in de duur van rechtszaken sterk uiteen liepen.
De rechtszaken bij de kantonrechter en de familie-rechtszaken in eerste aanleg en in hoger  beroep, voldeden het vaakst aan de normen. De verschillen tussen rechtbanken in de duur van  kantonzaken zijn nog groot. De bestuursrechtelijke rechtszaken bij de rechtbanken zijn in de  afgelopen jaren steeds korter gaan duren, maar zijn nog niet voldoende verkort om binnen de  normstellingen uit te komen. De verschillen tussen rechtbanken in de duur ervan zijn nog steeds groot. De meeste rechtbanken haalden minder dan de helft van de normstellingen voor de duur van handelszaken. Ook bleken de verschillen tussen rechtbanken in de duur van deze zaken  groot.
Bij geen van de gerechtshoven werden voldoende handelszaken binnen de normtijd afgedaan  om aan de normstellingen te kunnen voldoen. De behandeling van strafzaken is in 2013 zowel  bij de rechtbanken als bij de gerechtshoven wat langer gaan duren. De gestelde normen worden bij de meeste rechtbanken geregeld nog niet gehaald. Bij de gerechtshoven werd aan vrijwel  geen van de normstellingen voor de verschillende strafrechtelijke zaakstypen voldaan.
De  volgende rechtbanken voldeden in 2013 het vaakst (ongeveer tweederde) aan de  doorlooptijdnormen: Den Haag, Noord-Holland, Midden- Nederland en Overijssel. De  gerechtshoven hebben het meeste moeite te voldoen aan de normstellingen voor de duur van  rechtszaken. Zelfs bij het best presterende hof, ‘s-Hertogenbosch, is aan nog geen kwart van de normstellingen voldaan.

 

Bron: Kengetallen Rechtspraak 2013 (www.rechtspraak.nl)

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 2 december 2014

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.