Downloaden uit illegale bron niet meer toegestaan na uitspraak HvJ EU

Geschreven door: Redactie op

Het Europese Hof van Justitie oordeelde dat de thuiskopieheffing, die houders van auteursrecht moest compenseren voor illegaal downloaden, onvoldoende is.

Volgens het vonnis van het Hof zijn de nationale wettelijke regelingen die geen onderscheid maken tussen privékopieën uit geoorloofde of uit ongeoorloofde bronnen zijn in strijd met de doelstellingen van de Auteursrechtrichtlijn. Hierdoor is het in Nederland niet meer toegestaan om te downloaden uit illegale bron. Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft op de uitspraak gereageerd door te stellen dat downloaden van onder meer muziek en films per direct niet meer is toegestaan.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 11 april 2014

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Reinier Bakels schreef op :
"Het Ministerie van Veiligheid en Justitie heeft op de uitspraak gereageerd door te stellen dat downloaden van onder meer muziek en films per direct niet meer is toegestaan."

De redactie laat de essentie weg: dat geldt alleen voor downloaden UIT ILLEGALE BRON.
"Onder meer muziek en films". Ook bijv. PDFs? Auteursrechtelijk zijn die niet anders.
Ik begrijp wel dat sommige auteurs (zoals filmmakers) niet adequaat kunnen worden gecompenseerd uit de thuiskopieheffing, maar ik meen de retoriek van de auteursrechtenlobby te herkennen, en dat is niet goed.

Ook deze tekst valt onder het auteursrecht, maar ik vind het best als u die downloadt. En van de Stichting Thuiskopie verwacht ik niets.

Gastvlog: AB in het onderwijs

Het tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht (AB) is niet alleen een van de oudste maar ook een van de meest gelezen Nederlandse juridische tijdschriften. De AB is ook al jaren niet meer weg te denken uit het onderwijs. Universiteiten en hogescholen zijn zelfs de grootste raadplegers van de AB. Dat is niet voor niks: AB-annotaties bieden een heldere samenvatting van (lange) uitspraken en plaatsen die vaak in een bredere context. Bovendien hebben studenten de mogelijkheid om samen met een docent of advocaat (vaak ook AB-annotator) een annotatie bij de AB in te dienen. Dan heb je al tijdens je studie een publicatie op je naam staan! Zie voor meer informatie het vlog:Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.