De eKantonrechter nu ook toegankelijk voor advocaten

Sinds 25 april 2014 is de eKantonrechter opengesteld voor de meeste advocaten. Zij kunnen met hun advocatenpas namens hun cliënt digitaal een rechtszaak starten of ‘ophalen’ en lopende zaken volgen op loket.rechtspraak.nl.

De advocatuur is, na de rechtsbijstandsverzekeraars, de tweede beroepsgroep die via de eKantonrechter digitaal kan procederen. Deze procedure wordt, met uitzondering van de mondelinge behandeling bij de rechtbank, geheel via de computer gevoerd. Zaken die voor de eKantonrechter in aanmerking komen, zijn relatief eenvoudige geschillen over ‘wonen, werken en winkelen’ tot maximaal € 25.000 (zaken ex artikel 96 Rv). Nog niet alle advocaten kunnen bij de eKantonrechter terecht. In deze fase wordt de procedure opengesteld voor advocaten die een lopende rekening (rekening-courant) hebben bij de Rechtspraak voor automatische inning van verschuldigde griffierechten.
 

Volgende fase

Komende zomer wordt de eKantonrechter opengesteld voor iedereen, dus dan kunnen ook alle overige advocaten, burgers en bedrijven er terecht. Dan is het ook mogelijk digitaal het griffierecht te betalen. Een belangrijk voordeel van de digitale procedure is de snelheid. De kantonrechter doet binnen acht weken uitspraak. In de eKantonprocedure is geen hoger beroep mogelijk.
 

Ontwikkeling

De eKantonrechter is ontwikkeld in samenwerking met rechtsbijstandsverzekeraars. Zij dachten mee over de opzet van de invulformulieren. Voor niet-professionele doelgroepen zijn invulformulieren ontwikkeld en getest in samenwerking met de Consumentenbond. Eenvoud en klantvriendelijkheid stonden hierbij centraal.

Bron: Rechtspraak.nl

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.