Conclusie gevraagd over veilige landen

Geschreven door: Redactie op

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft een conclusie gevraagd aan staatsraad advocaat-generaal mr. Widdershoven in een vreemdelingenzaak over het asielrechtelijke begrip ‘veilig land’. Dat begrip speelt een rol in een groot aantal asielzaken. 

De staatssecretaris heeft asielaanvragen van twee Albanezen afgewezen omdat Albanië volgens hem een veilig land is waarnaar de vreemdelingen kunnen terugkeren. Ook hebben zij volgens hem niet aannemelijk gemaakt dat dat in hun geval wegens hun seksuele gerichtheid anders is. De rechtbank Den Haag is de staatssecretaris in zijn besluiten gevolgd en heeft de beroepen ongegrond verklaard. In hoger beroep bij de Afdeling stellen de vreemdelingen de toepassing van het begrip ‘veilig land’ aan de orde.

De vraag
De staatsraad advocaat-generaal is gevraagd te onderzoeken of de staatssecretaris bij de afwijzing van een asielaanvraag alleen kan verwijzen naar een nationale lijst waarop ‘veilige landen van herkomst’ staan of dat hij moet motiveren waarom een land als veilig kan worden beschouwd en de vreemdeling daarom niet in aanmerking komt voor een asielvergunning. Dit alles tegen de achtergrond van het Vluchtelingenverdrag, het EVRM en het Unie-recht. Verder is gevraagd of een land als veilig kan worden beschouwd als dat land niet overal, voor iedereen veilig is, en wat de criteria daarvoor zijn.

Verdere verloop
De Afdeling zal de zaak (zaaknr. 201603036/1) op 9 juni 2016 behandelen. Als de conclusie gereed is, wordt die gepubliceerd en aan partijen gezonden met de mogelijkheid te reageren. Na afloop van de reactietermijn zal de Afdeling bestuursrechtspraak uitspraak doen.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 13 mei 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.