Concept-wetsvoorstel modernisering medisch tuchtrecht

Geschreven door: Redactie op

Op internetconsultatie.nl is een concept-wetsvoorstel gepubliceerd dat het verbeteren van het medisch tuchtrecht tot doel heeft. Het wetsvoorstel bevat een oplossing voor uit evaluaties van de Wet BIG gebleken problematiek rondom de herkenbaarheid van de zorgverlener, de voorbehouden handelingen, de cosmetische sector en het tuchtrecht.

Met het wetsvoorstel wordt binnen het tuchtrecht de mogelijkheid gecreëerd om een beroepsbeoefenaar een beroepsverbod op te leggen. Daardoor kan de tuchtrechter straks verbieden dat iemand patiënten of een categorie van patiënten mag behandelen of in opdracht en onder toezicht van een BIG-geregistreerde gaat werken. Om mogelijk te maken dat een beroepsbeoefenaar zijn beroepsuitoefening staakt in afwachting van het oordeel van de tuchtrechter, zal in de wet worden opgenomen dat aan een beroepsbeoefenaar die in de uitoefening van zijn beroep naar verwachting een gevaar voor personen vormt, een zogenaamde last tot onmiddellijke beëindiging van de beroepsuitoefening (LOBB) kan worden gegeven. De last kan zich richten tot iedere BIG-geregistreerde beroepsbeoefenaar. De LOBB is een besluit in de zin van de Awb en zal derhalve getoetst kunnen worden door de bestuursrechter. Getoetst wordt of er daadwerkelijk een gevaar voor personen dreigt.


Er kan tot 5 november 2015 op het concept gereageerd worden.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 29 september 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.