Concept-Uitvoeringswet Algemene verordening gegevensbescherming

Geschreven door: Redactie op

Op www.internetconsultatie.nl is een concept van een Uitvoeringswet Algemene verordening gegevens-bescherming gepubliceerd. Er kan aldaar tot 20 januari 2017 op het voorstel en de toelichting gereageerd worden.

De uitvoeringswet strekt tot uitvoering van de Algemene verordening gegevensbescherming en intrekking van de Wet bescherming persoonsgegevens. Doel van de verordening is verdergaande harmonisatie van privacyregelgeving, bescherming van persoonsgegevens en bevordering van vrij verkeer van gegevens binnen de Unie. Een groot deel van de materiële bepalingen van de verordening inzake de verwerking van persoonsgegevens werkt rechtstreeks en behoeft geen omzetting. De bepalingen van de verordening inzake onder meer de beginselen voor de verwerking van persoonsgegevens, de rechtsgrondslagen voor verwerking en verdere verwerking en de verwerking van bijzondere persoonsgegevens zullen in de plaats treden van de Wbp en rechtstreeks gelden. Deze normen hoeven niet te worden opgenomen in de Uitvoeringswet.

Op tal van punten vereist de verordening echter wel nadere regeling bij nationale wetgeving of maakt die mogelijk. Nationaal recht is in hoofdlijnen noodzakelijk voor:
1. Het uitvoeren van de bepalingen inzake de nationale toezichthouder, de Autoriteit persoonsgegevens; en
2. Het invullen van de ruimte die de verordening biedt om bij nationaal recht nadere invulling te geven aan de bepalingen van de verordening (bijvoorbeeld de specifieke nationale regelgeving met betrekking tot genetische gegevens, specifieke uitzonderingen voor wetenschappelijk onderzoek, of de beperkingen op grond van artikel 23 van de verordening).

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 12 december 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.