Compensatie Congolese slachtoffers oorlogsmisdadiger

Geschreven door: Redactie op

Slachtoffers van een Congolese oorlogsmisdadiger krijgen een financiële genoegdoening voor het leed dat hen is aangedaan.

Het gaat om een compensatie voor slachtoffers van de Congolese krijgsheer Germain Katanga, die door het Strafhof tot 12 jaar gevangenisstraf is veroordeeld voor onder meer moord en plundering. Zijn slachtoffers bevinden zich in het oosten van de Democratische Republiek Congo.
Het ICC heeft ook bepaald dat Katanga zijn slachtoffers financieel moet compenseren. Het gaat in eerste instantie om ongeveer 300 slachtoffers, die recht hebben op 250 dollar per persoon. Omdat Katanga momenteel niet in staat is te betalen, zal Nederland het geld hiervoor voorschieten om ervoor te zorgen dat de slachtoffers zo snel mogelijk smartengeld krijgen. Het Strafhof houdt de financiële situatie van Katanga in de gaten en zal indien mogelijk dit bedrag later alsnog op hem verhalen.

Nederland draagt in totaal € 200.000 bij aan het ICC Trust Fund for Victims. Dankzij de Nederlandse bijdrage kan het fonds nu de bedragen uitkeren.

Het is voor het eerst dat het Strafhof compensatie heeft toegekend aan individuele slachtoffers. Eerder gebeurde dat al wel voor bredere gemeenschappen van slachtoffers.  

Bron: www.rijksoverheid.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 23 mei 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.