Clara Wichmann fonds: Na jaren van juridische strijd eindelijk gerechtigheid voor de zwangere zelfstandige

Geschreven door: Redactie op

De rechtbank in Utrecht heeft bepaald dat het UWV een zwangere zelfstandige die in 2005 is bevallen van een kind schadeloos moet stellen voor het ontbreken van een uitkering tijdens haar zwangerschap en na de bevalling. Volgens de rechter heeft uitkeringsinstantie UWV destijds het VN-Vrouwenverdrag geschonden door zelfstandigen die zwanger waren geen bevallingsuitkering te geven. Anniek de Ruijter, voorzitter van Clara Wichmann fonds: ‘In deze uitspraak lijkt er na een zeer lange juridische strijd van het fonds eindelijk zicht op gerechtigheid voor deze groep vrouwen.’

Het Clara Wichmann fonds maakte zich al sinds 2004 sterk voor deze vrouwen, toen de publieke arbeidsongeschiktheidsvoorziening voor vrouwelijke zelfstandigen werd geschrapt. In 2008 kwam opnieuw een uitkeringsregeling voor deze zelfstandigen tot stand, maar alle zelfstandigen die tussen 2004 en 2008 zwanger waren, vielen tussen wal en schip.

Het Clara Wichmann fonds stapte toen naar de rechter om ook voor deze circa 20.000 vrouwen met terugwerkende kracht een regeling af te dwingen. Nadat de rechtbank, gerechtshof en tevens Hoge Raad oordeelde dat de overheid geen zorgplicht had ten opzichte van deze vrouwen, wendde het fonds zich tot het CEDAW, de commissie die toeziet op de naleving van het VN-vrouwenverdrag. Het CEDAW beval de Nederlandse Staat vrouwen die geen uitkering hebben gehad schadeloos te stellen. De rechtbank bevestigt nu het oordeel van het CEDAW.

 

Bron: persbericht Clara Wichmann fonds

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 27 september 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.