Cessieovereenkomsten tot overdracht inkomen aan partijkas nietig

Geschreven door: Redactie op

De Socialistische Partij (SP) verplicht haar volksvertegenwoordigers en bestuurders om hun salaris af te dragen aan de partij. Alle salarissen worden vervolgens in één pot gestopt en hieruit krijgt men dan een modaal salaris uitgekeerd. Bij kandidaatstelling moet men daartoe een cessieovereenkomst tekenen. Die cessie blijkt in strijd met de openbare orde te zijn en daarmee nietig.

De fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Noordoostpolder stapte naar de rechter omdat zij vindt dat haar raadsvergoeding op de bankrekening van de landelijke SP gestort moet worden. De Rechtbank Midden-Nederland heeft op 22 februari 2017 beslist dat de gemeente hier niet aan mee hoeft te werken.

Binnen de SP is het gebruikelijk dat de vergoeding voor raadsleden op de rekening van de landelijke SP wordt gestort. De rechtbank overweegt dat als een volksvertegenwoordiger een vergoeding niet meer van de overheid maar van een politieke partij ontvangt diegene daarmee financieel afhankelijk wordt van de partij. De overheid zou dan meewerken aan het veroorzaken van een afhankelijkheidsrelatie tussen volksvertegenwoordiger en partij. Dat is in strijd met het uitgangspunt in het Nederlandse staatsrecht dat de volksvertegenwoordiger zonder last of ruggespraak moet kunnen functioneren. De slotsom van de rechtbank is dan ook dat door de cessie van de raadsvergoeding aan de partij de onafhankelijkheid en het vrije mandaat van het raadslid in gevaar kan komen, terwijl het principiële uitgangspunt is dat een ambtsdrager onafhankelijk moet kunnen functioneren, ook tegenover de politieke partij die hem op de kandidatenlijst heeft geplaatst. De cessie is derhalve door inhoud of strekking in strijd met de openbare orde en nietig ingevolge artikel 3:40 BW, zodat de gemeente niet gehouden is daaraan mee te werken.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 8 maart 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.