Biometrische gegevens in ­vreemdelingenadministratie

Geschreven door: Redactie op

De Afdeling bestuursrechtspraak heeft ‘prejudiciële vragen’ gesteld aan het Hof van Justitie EU. De zaken gaan over twee Turkse onderdanen, die bij hun aanvraag om een voorlopige verblijfsvergunning verplicht zijn om mee te werken aan het verstrekken van persoonsgegevens in de vorm van een digitale gezichtsopname en tien vingerafdrukken. Deze zogenoemde biometrische gegevens worden vervolgens opgeslagen en bewaard in de vreemdelingenadministratie.

Vraag is of deze verplichting om persoonsgegevens te verstrekken in overeenstemming is met Europese regels en met de Assocatieovereenkomst tussen Europa en Turkije. In het bijzonder wil de Afdeling weten of het verwerken en opslaan van deze gegevens verder gaat dan nodig is om identiteits- en documentfraude te voorkomen en te bestrijden. In verband hiermee wil de Afdeling bestuursrechtspraak ook weten of de bewaartermijn nog van belang is.

Verder kunnen deze persoonsgegevens ook beschikbaar worden gesteld voor strafrechtelijke doeleinden. De Afdeling wil op dit punt weten of dit een beperking is op de toegang tot werk van Turkse onderdanen, of dat die mogelijkheid te onzeker en indirect is om een beperking te kunnen zijn. Als het een beperking is, wil de Afdeling vervolgens weten of het verstrekken van die persoonsgegevens noodzakelijk is voor het voorkomen, opsporen en onderzoeken van misdrijven.

 

ECLI:NL:RVS:2018:347

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 5 februari 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.