Beperk verplichte verstrekking medische gegevens weigerende observandi

Geschreven door: Redactie op

Verdachten van ernstige misdrijven weigeren soms mee te werken aan psychiatrisch onderzoek dat dient om vast te stellen of er sprake is van een geestelijke stoornis. Met de regeling voor de verplichte verstrekking van medische gegevens over weigerende observandi wil de minister relevante informatie over de geestelijke gesteldheid van de verdachte achterhalen. Artsen en gedragswetenschappers die de weigerende observandus eerder hebben behandeld, zijn verplicht het volledige medische dossier aan een multidisciplinaire commissie over te dragen. Volgens de Raad voor de Strafrechtstoepassing en Jeugd-bescherming (RSJ) bestaat er echter onvoldoende noodzaak tot overdracht van het volledige behandeldossier. 

De RSJ verwacht dat de regeling in specifieke gevallen de extra informatie kan opleveren die de pro Justitia-rapporteur in staat stelt tot betere advisering over de geestesgesteldheid van de verdachte te komen. Daarmee kan de rechter het al dan niet opleggen van een tbs-maatregel beter onderbouwen.

De overdracht van het volledige behandeldossier van een weigerende observandus heeft een grote inbreuk op het medisch beroepsgeheim tot gevolg en is daarmee niet proportioneel. De RSJ adviseert dan ook de verplichte verstrekking van medische gegevens aan de multidisciplinaire commissie te beperken tot diagnoses, behandelplannen en ontslagbrieven. Dit verhoogt ook de bruikbaarheid en betrouwbaarheid van de gegevens.

Volgens de RSJ zijn een stappenplan en flankerend beleid nodig om te bewaken dat de regeling pas in het uiterste geval, als ultimum remedium, ingezet wordt.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 18 maart 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Laatste nieuws

Bekijk al het nieuws

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.