AP jaarverslag 2018 'Grip op persoonsgegevens'

Geschreven door: Redactie op

Het jaar 2018 was een mijlpaal voor de bescherming van persoonsgegevens door het op 25 mei 2018 van toepassing worden van de Algemene verordening gegevensbescherming (AVG). Voor de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) stond het jaar dan ook in het teken hiervan. Enerzijds om organisaties te stimuleren de noodzakelijke voorbereidingen te treffen en de nieuwe wet na te leven. Anderzijds om als toezichthouder klaar te zijn voor nieuwe taken op het gebied van Europese samenwerking, voorlichting en behandeling van privacyklachten.

Voorlichting

De AP heeft zich in 2018 nog vooral gericht op voorlichting, normuitleg en normoverdracht in de eerste periode nadat de nieuwe privacywet ging gelden. 27.000 mensen hebben de AP het afgelopen jaar telefonisch benaderd over de privacywet (2017: 9.500). De campagne ‘Privacy gaat iedereen wat aan’ was gericht op het mensen bewuster maken van hun privacyrechten en het bieden van praktische hulp aan organisaties om aan de AVG te voldoen.

 

Daarnaast heeft de AP in 2018 over diverse onderwerpen uit de AVG uitleg gegeven, zoals wifitracking, direct marketing en grootschalige gegevensverwerkingen in de zorg. De AP adviseerde in 2018 meer dan 80 keer de overheid – zowel gevraagd als ongevraagd – over nieuwe wet- en regelgeving die over de verwerking van persoonsgegevens gaat.

 

Privacyklachten

In 2018 heeft de AP ruim 11.000 klachten ontvangen. De klachten gingen vooral over een schending van privacyrechten, zoals het recht op inzage. Omdat het aantal klachten zo groot was, lag de focus in 2018 op manieren om de klachten zo effectief en efficiënt mogelijk te behandelen.

 

Onderzoek en sancties

In 2018 heeft de AP 720 klachten en 298 datalekmeldingen met een interventie afgehandeld. Zo’n interventie is bijvoorbeeld een brief met normuitleg aan een organisatie sturen of een normoverdragend gesprek voeren.

 

Daarnaast heeft de AP in 2018 16 onderzoeken afgerond en 17 handhavingstrajecten gestart. Deze hebben geleid tot sancties voor onder meer Uber, de Belastingdienst en het UWV.

 

Verder startte de AP direct na 25 mei 2018 met controles op de verantwoordingsplichten uit de AVG. De AP controleerde bijvoorbeeld bij 400 overheidsorganisaties, 91 ziekenhuizen en 33 zorgverzekeraars of zij een FG hadden aangemeld. Ook is de AP in december 2018 gestart met onderzoek naar het privacybeleid van een aantal IVF-klinieken, politieke partijen en bloedbanken.

 

Bron: autoriteitpersoonsgegevens.nl

Jaarverslag 2018 ‘Grip op persoonsgegevens’

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 25 april 2019

Reageer op dit artikel
















Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 



Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.