Anti-BEPS maatregelen werpen vrucht af

Geschreven door: Redactie op

Strengere belastingwetten en agressiever toezicht en handhaving hebben er toe geleid dat het bedrijfsleven anders omgaat met belastingplanning. In plaats van het zo veel mogelijk minimaliseren van de belastingschuld, gaven bedrijven in 2016 prioriteit aan het minimaliseren van de belastingrisico’s; een significante verschuiving ten opzichte van bevindingen uit 2015. Dit blijkt uit onderzoek van Allen & Overy naar de veranderingen in het belastinglandschap onder 396 bestuurders en managers van bedrijven uit de hele wereld.

Fiscale zaken worden steeds meer een boardroom onderwerp voor bedrijven. Vijf jaar geleden werden volgens slechts 5% van de ondervraagden belastingzaken maandelijks op bestuursniveau besproken, in 2016 is dat gestegen naar 38%. 

Goede relatie met de fiscus

Uit het onderzoek blijkt dat 34% van de ondervraagde bedrijven in volledige openheid met de belastingdienst handelt. In Nederland ligt dat percentage beduidend hoger: 48% van de bedrijven geeft aan volledig transparant te zijn naar de belastingdienst. De Nederlandse belastingdienst wordt steeds meer een business partner voor ondernemingen. Dit in tegenstelling tot Duitsland, waar slechts 18% van de respondenten aangeeft volledig transparant naar de belastingdienst te zijn. 

Reputatieschade

Alle respondenten zijn het er over eens dat het belastinglandschap de afgelopen vijf jaar drastisch veranderd is. Deze verandering zet de komende jaren door onder invloed van anti-BEPS maatregelen van overheden en vanwege de aandacht van de Europese Commissie voor fiscale staatssteun. Door de nieuwe vereisten op het gebied van transparantie, aanzienlijke financiële boetes en de hogere frequentie van invallen van de fiscus en het OM wordt het risico op reputatieschade voor bedrijven én bestuurders steeds groter. Het is van belang dat een onderneming zorgvuldig het interne fiscale kompas formuleert en dit in beleid omzet.

Methodologie

In de tweede helft van 2016 zijn 396 bestuurders en managers geïnterviewd over hun perceptie van de veranderingen in het belastinglandschap en hun reactie daarop. De groep respondenten bestond voor de helft uit voorzitters RvC, CEO’s, CFO’s, General Counsels en voorzitters van audit committees. De andere helft bestond uit tax directors. Bijna twee derde van de ondervraagde ondernemingen had een omzet van meer dan 1 miljard USD in 2015. 76% van de ondervraagde ondernemingen is gevestigd in West-Europa, 14% in de VS en 9% in Australië. Het onderzoek bestond uit kwantitatieve en kwalitatieve vragen en alle interviews zijn telefonisch en op afspraak afgenomen. De resultaten zijn verzameld en geanalyseerd door YouGov. Het rapport is opgesteld door Elite Media.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 10 januari 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.