Amsterdamse rechtbank over gijzelingsverzoeken

Geschreven door: Redactie op

De Amsterdamse rechtbank heeft op 28 april 2015 5 zaken behandeld waarin het Openbaar Ministerie om gijzeling verzocht van wanbetalers. De rechtbank besliste in 2 zaken waarin de betrokkenen verschenen direct: beide verzoeken zijn afgewezen in verband met de financiële situatie van de betrokkenen. In de zaken waarbij de betrokkenen niet verschenen, wordt binnen 2 weken een schriftelijke beslissing genomen.

De laatste tijd is ophef ontstaan doordat rechters steeds vaker zien dat het OM om gijzeling verzoekt van mensen die boetes niet kunnen betalen, terwijl gijzeling alleen bedoeld is voor degenen die niet willen betalen. Rechters vonden dat officieren van justitie niet of niet afdoende motiveerden dat mensen niet wilden betalen. Amsterdamse kantonrechters vroegen al in januari 2014 in een brief aan het OM en het CJIB om voortaan bij gijzelingsverzoeken aannemelijk te maken dat het gaat om mensen die niet willen betalen. Daarmee passen de rechters het recht toe. De memorie van toelichting van de Wet Administratiefrechtelijke handhaving verkeersvoorschriften, zegt immers nadrukkelijk dat gijzeling bedoeld is voor mensen die wel kunnen, maar niet willen betalen. Met het afwijzen van een gijzelingsverzoek blijft de verplichting om de boete te betalen overigens bestaan.  

Bron: www.rechtspraak.nl

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 4 mei 2015

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.