Amicus curiae

Geschreven door: Redactie op

Minister Dekker (Rechtsbescherming) wil het mogelijk maken dat de hoogste bestuursrechters anderen dan de direct betrokken partijen kunnen laten meedenken bij een bepaalde zaak. Door die inbreng van anderen kunnen de rechters een beter en breder zicht krijgen op de mogelijke maatschappelijke gevolgen van een te nemen beslissing. ‘Ik denk dat het instrument van meedenkers een bijdrage kan leveren aan een maatschappelijk effectiever bestuursrecht’, aldus de minister in zijn toespraak op het congres ter gelegenheid van het 25-jarig bestaan van de Algemene wet bestuursrecht (Awb).

Vorig jaar heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) bij wijze van experiment in drie bestuursrechtelijke procedures ervaring opgedaan met amicus curiae, meedenkers als informanten van de rechter. In deze procedures hebben zij de mogelijkheid gekregen om te reageren op vragen van de ABRvS. Naar aanleiding van het experiment hebben niet alleen de ABRvS, maar ook de Hoge Raad, de Centrale Raad van Beroep en het College van Beroep voor het bedrijfsleven het advies gegeven door te gaan met het instrument van meedenkers. Maar dan wel met de aanbeveling een wettelijke grondslag op te nemen in de Awb. De minister gaat nu zo’n bepaling voorbereiden.

Scheltema-lezing

Tijdens het congres werd afscheid genomen van prof. mr. M. Scheltema die als regeringscommissaris voor het bestuursrecht aan de wieg heeft gestaan van de Awb. Al in 1982 was hij voorzitter van een startwerkgroep die de contouren schetste voor wat later de Awb zou worden. ‘Om hem te bedanken voor zijn jarenlange inzet, is de Scheltemalezing in het leven geroepen. Een serie van vijf jaarlijkse lezingen over de manier waarop de Awb de verhouding tussen overheid, burger en samenleving vorm geeft.’ aldus minister Dekker.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 12 februari 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.