Afscheid van de klassieke rechterlijke procedure?

Geschreven door: Redactie op

Op 9 juni 2017 zal de Jaarvergadering van de Nederlandse Juristen-vereniging plaatsvinden in Den Bosch. Het thema van dit jaar is: 'Afscheid van de klassieke rechterlijke procedure?'

In de volle breedte van het recht zijn er ontwikkelingen die de rol van de rechter kleiner maken of in elk geval anders: mediation, bindende advies, arbitrage, strafbeschikkingen, de nieuwe zaaksbehandeling, digitalisering. De vraag daarbij is niet alleen: wat levert dat op? Maar ook: wat raken we hierdoor kwijt? Welke motieven liggen ten grondslag aan de beperktere en soms ook meer faciliterende rol van de rechter en wat zijn de gevolgen voor rechtsbescherming, effectiviteit van geschilbeslechting en de ontwikkeling van het recht?

 

De preadviseurs van dit jaar hebben hun eerste gedachten kenbaar gemaakt in de vorm van korte position papers en gaan nu al graag met u het debat aan. Preadviseurs Jan Crijns en Renée Kool richten zich op de strafrechtelijke procedure, Bart Jan van Ettekoven en Bert Marseille op de bestuursrechtelijke en Lieke Coenraad en Peter Ingelse op de civiele procedure.


De position papers zijn gepubliceerd op de NJV-pagina's op deze site. In de komende maanden zullen daar ook de preadviezen en de besprekingen ervan worden gepubliceerd, alsook andere artikelen over het thema. U wordt van harte uitgenodigd mee te discussiëren!

 

 

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 31 januari 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.