Afdeling advisering hanteert nieuwe dicta in haar wetgevingsadviezen

Geschreven door: Redactie op

Per 1 oktober 2018 is de Afdeling advisering van de Raad van State nieuwe dicta gaan gebruiken om aan te geven wat haar eindoordeel is over wetsvoorstellen en andere soorten regelgeving. Niet alleen het aantal dicta is teruggebracht, ook zijn de dicta vereenvoudigd. De Afdeling advisering wil op deze manier de boodschap van haar adviezen beter overbrengen.

Het dictum is een belangrijk onderdeel van het advies, maar de ervaring leert dat de zes dicta die de Raad van State altijd gebruikte en het onderscheid daartussen niet altijd door iedereen goed werden begrepen. Daarnaast past het aanpassen van de dicta in het streven van de Afdeling advisering om eerder, breder en scherper te adviseren.

Ook adviezen over initiatiefwetsvoorstellen krijgen per 1 oktober 2018 een dictum. Dit deed de Afdeling advisering eerder niet bij wetsvoorstellen die afkomstig zijn van Tweede Kamerleden. Door dat nu wel te doen, wordt voor de initiatiefnemers van wetsvoorstellen duidelijker wat de Afdeling advisering van het voorstel vindt.

Lees hier hoe de nieuwe dicta luiden.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 9 oktober 2018

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Gastvlog: AB in het onderwijs

Het tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht (AB) is niet alleen een van de oudste maar ook een van de meest gelezen Nederlandse juridische tijdschriften. De AB is ook al jaren niet meer weg te denken uit het onderwijs. Universiteiten en hogescholen zijn zelfs de grootste raadplegers van de AB. Dat is niet voor niks: AB-annotaties bieden een heldere samenvatting van (lange) uitspraken en plaatsen die vaak in een bredere context. Bovendien hebben studenten de mogelijkheid om samen met een docent of advocaat (vaak ook AB-annotator) een annotatie bij de AB in te dienen. Dan heb je al tijdens je studie een publicatie op je naam staan! Zie voor meer informatie het vlog:Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.