Advocaten krijgen beschikking over digitale strafdossiers

Uiterlijk 1 januari 2015 hebben advocaten in heel Nederland de mogelijkheid strafdossiers digitaal te downloaden via www.rechtspraak.nl. Dat hebben de Rechtspraak, het OM, de NOvA en het ministerie van VenJ bekend gemaakt.

Rechters en officieren van justitie werken al geruime tijd met digitale strafdossiers. Voor het evenwicht tussen procespartijen is het belangrijk is dat advocaten over dezelfde digitale documenten kunnen beschikken als OM en Rechtspraak. Om dat te bewerkstelligen, zijn het OM, de Rechtspraak, de NOvA en het ministerie van VenJ gezamenlijk gestart met het advocatenportaal. Vanaf maart hebben advocaten uit Den Haag en Midden-Nederland met het advocatenportaal geëxperimenteerd. De werkwijze is als volgt. In de zogeheten ‘stelbrief’ aan de griffier of de officier van justitie geeft de advocaat aan het strafdossier digitaal te willen ontvangen. De ontvangende partij zet het digitale dossier klaar in het advocatenportaal op Rechtspraak.nl. Vervolgens kan de advocaat met zijn advocatenpas en kaartlezer inloggen op het advocatenportaal en het strafdossier naar zijn eigen werkplek downloaden. Het systeem is eenvoudig in het gebruik en de digitale dossiers bieden net als de papieren versie de mogelijkheid tot markeren en het plaatsen van bladwijzers. Een verbeterpunt is nog de snelheid waarmee dossiers gedownload kunnen worden.

Op 8 september is de landelijke introductie van het advocatenportaal gestart. Uiterlijk 1 januari 2015 kunnen advocaten door het hele land het advocatenportaal gebruiken om digitale strafdossiers te downloaden. Advocaten die de voorkeur geven aan papieren dossiers, blijven deze zoals gebruikelijk via de post ontvangen.

Nieuwsbericht Rijksoverheid.nl

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.