Advocaten gematigd positief over rechterlijke onafhankelijkheid in Europa

Geschreven door: Redactie op

Advocaten zijn gematigd positief als hen wordt gevraagd hoe het is gesteld met de rechterlijke onafhankelijkheid in Europa. Dat blijkt uit een enquête van het Europees Netwerk van Raden voor de Rechtspraak (ENCJ) en de Council of Bars and Law Societies of Europe (CCBE). De gegevens van de ENCJ/CCBE-enquête over de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht onder advocaten zijn nu beschikbaar in een afzonderlijk rapport. Net als de enquête onder rechters over hun eigen onafhankelijkheid, werd de enquête begin 2019 gehouden.

De enquête is matig geslaagd, volgens de ENCJ, omdat het moeilijk bleek om advocaten te laten deelnemen, ondanks de inspanningen van de ENCJ, CCBE en nationale balies. Bijgevolg kunnen de resultaten niet worden gepresenteerd voor alle landen die hebben deelgenomen en moeten de gepresenteerde resultaten met voorzichtigheid worden geïnterpreteerd

De belangrijkste conclusies zijn de volgende:
1. Op een 10-puntsschaal beoordelen advocaten de onafhankelijkheid van de rechters in hun land gemiddeld tussen 5.2 en 9.0. De meeste landen krijgen een positieve score, maar verscheidene scoren net boven de 6.
2. Over het algemeen zijn de advocaten kritischer dan de rechters, over het geheel genomen en op de meeste aspecten van onafhankelijkheid.
3. Vooral met betrekking tot de benoeming en promotie van rechters zijn veel advocaten van mening
dat dergelijke beslissingen niet alleen zijn gebaseerd op bekwaamheid en ervaring.
4. Wat een aspect van verantwoording betreft, is het aanpakken van rechterlijke corruptie door de gerechtelijke autoriteiten door advocaten in veel landen als niet effectief beschouwd.

Advocaten uit het Verenigd Koninkrijk geven rechters met een 9 de hoogste score. Daarna volgen Zweden, Noorwegen en Ierland – allen met een 8,2. Nederland maakt met een 7,7 de top 5 compleet. Daarbij moet wel de kanttekening worden geplaatst dat het aantal Nederlandse respondenten erg laag is (53) en er daarom geen harde conclusies aan dit cijfer kunnen worden verbonden.

In Hongarije, Griekenland Cyprus en Slowakije zijn advocaten met scores tussen de 5,1 en 5,5 het minst positief over de onafhankelijkheid van de rechtspraak

Bron: encj.eu en rechtspraak.nl. Het hele rapport is hier te lezen.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 13 december 2019

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

DARK WATERS: een advocaat neemt het op tegen een groot, vervuilend chemiebedrijf

AfbeeldingNJB mag twee vrijkaarten weggeven voor de film Dark waters (vanaf 23 januari in het filmhuis). 

’Het waargebeurde verhaal van advocaat Rob Bilott (Mark Ruffalo) die net partner is geworden bij een prestigieus advocaten kantoor. Als bedrijfsadvocaat voor diverse grote chemie bedrijven, heeft hij reeds zijn sporen verdiend en daarmee zijn toekomst veilig gesteld. Wanneer hij op zijn werk benaderd wordt door een boer uit West Virginia, die beweert dat er giftig afval wordt geloosd op zijn land wat de oogst verpest en het vee doodt, raakt hij verstrengeld in een persoonlijk conflict. In de hoop de waarheid boven water te krijgen, dient Bilott uiteindelijk een klacht in tegen chemieconcern DuPont. Hij begrijpt dat er gevochten moet worden voor de gerechtigheid voor een gemeenschap die al jaren wordt blootgesteld aan dodelijke chemicaliën Het is het begin van een 15 jaar durend gevecht.’’

Mail ons voor vrijkaarten

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.