Aanwijzing inverzekeringstelling

De nieuwe Aanwijzing inverzekeringstelling geeft regels en uitgangspunten over de termijn van de inverzekeringstelling en de verlenging daarvan, de aansluitende inverzekeringstelling, de toelating van raadslieden tot meer in verzekering gestelde verdachten en het hoger beroep tegen de onrechtmatigverklaring van de inverzekeringstelling.

 

In het belang van het onderzoek kan een aangehouden verdachte van een strafbaar feit waarvoor voorlopige hechtenis is toegelaten, maximaal drie dagen in verzekering worden gesteld. Hoewel het streven van het OM erop moet zijn gericht het onderzoek binnen deze termijn af te ronden, kan de officier van justitie de termijn eenmaal met ten hoogste drie dagen verlengen. Binnen drie dagen en 15 uren, te rekenen vanaf het tijdstip van de aanhouding, moet de verdachte voor de rechter-commissaris worden geleid ter toetsing van de rechtmatigheid van de vrijheidsbeneming. Hoewel aansluitende inverzekeringstelling onder strikte voorwaarden is toegestaan, is de termijn van voorgeleiding het uitgangspunt; de verdachte mag door aansluitende inverzekeringstelling niet van de rechter worden ‘afgehouden’. Tegen een onrechtmatigverklaring van de inverzekeringstelling door de rechter-commissaris is hoger beroep opengesteld, de richtlijn stelt dat het OM van die bevoegdheid met terughoudendheid gebruik zal maken. De Aanwijzing is in werking sinds 1 november 2013 en vervangt een Aanwijzing van eerder dit jaar.

 

Aanwijzing van 30 oktober 2013, Stcrt. 2013, 30117

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.