Aanscherping inreisverbod

De regelgeving over het inreisverbod wordt aangepast om illegale vreemdelingen te stimuleren om actief te werken aan terugkeer naar het land van herkomst. De Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie heeft de Tweede Kamer op 18 januari geïnformeerd over deze aanpassing. De wijziging past bij het streven naar een actief terugkeerbeleid uit het regeerakkoord.

Illegale vreemdelingen die langdurig in Nederland verblijven en niet meewerken aan hun vertrek krijgen een langer inreisverbod opgelegd. Hoe langer een vreemdeling onrechtmatig in Nederland verblijft, hoe langer het inreisverbod. De maximale duur die hiervoor geldt wordt verhoogd van twee naar vijf jaar.

De vreemdeling die wel meewerkt aan zijn vertrek en daadwerkelijk het land verlaat komt daarentegen in aanmerking komt voor vermindering van de duur van zijn inreisverbod. De mindering bedraagt twee jaar. Deze aanpassing heeft als doel om illegale vreemdelingen aan te moedigen om mee te werken aan hun terugkeer. De aanpassing volgt op een evaluatie van het WODC waaruit bleek dat illegale vreemdelingen na het opleggen van een inreisverbod geen prikkel meer voelden om te vertrekken.

Het inreisverbod voor criminele vreemdelingen die zijn veroordeeld tot een vrijheidsstraf van minder dan een half jaar wordt verhoogd van drie naar vijf jaar. Het voorstel tot wijziging van het Vreemdelingenbesluit is op www.internetconsultatie.nl gepubliceerd. Daar kan tot 20 maart 2015 op het voorstel gereageerd worden.

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.