Over de NJV

De Nederlandse Juristen-Vereniging (NJV) is opgericht in 1870 en is de enige algemene vereniging van juristen in Nederland. De vereniging heeft als doel juristen de gelegenheid te geven met elkaar van gedachten te wisselen over relevante ontwikkelingen in de wetgeving en het recht. In deze tijden van specialisatie binnen het recht vormt de NJV een ontmoetingsplaats voor juristen van alle disciplines en heeft de NJV oog voor de grote, rechtsgebiedoverstijgende ontwikkelingen in het recht. De NJV is een vereniging voor alle juristen: van jong tot oud, van rechtenstudent tot coryfee, van generalist tot specialist.

Ieder jaar worden enkele juristen met een bijzondere expertise uitgenodigd om over een actueel juridisch onderwerp een prikkelend preadvies te schrijven. Die preadviezen worden onder alle leden verspreid. De preadviezen zijn ook het startpunt voor een levendige discussie tijdens de jaarvergadering van de NJV, die elke tweede vrijdag in maand juni plaatsvindt. Tijdens deze jaarvergadering kunnen ook de leden hun visie op het onderwerp geven. Met behulp van vraagpunten en stellingen worden de meningen van de aanwezige leden gepeild. De discussie over de preadviezen en de stemmingen geven zo aan hoe de leden, in zekere zin dus de juristen van Nederland, denken over een bepaalde richting die het recht al dan niet zou moeten inslaan. Op deze manier heeft de NJV al bijna 150 jaar een duidelijke stem in de ontwikkeling van het recht in Nederland.

De jaarvergadering van de NJV vindt dit jaar plaats op 9 juni 2017 te Den Bosch. Hierop zullen preadviezen worden behandeld, die handelen over de vraag: nemen we afscheid van de klassieke procedure bij de overheidsrechter?

De NJV kent een bestuur dat uit 13 personen bestaat. De bestuursleden zijn afkomstig uit uiteenlopende sectoren van de rechtspraktijk. Het bestuur wordt bijgestaan door een secretariaat.

De kosten van het lidmaatschap van de NJV bedragen slechts 30 euro per jaar. Voor dat bedrag ontvangen de leden elk jaar gratis de preadviezen. Voor deelname aan de jaarvergadering, inclusief de daarvan deel uitmakende lunch, wordt een geringe bijdrage in de kosten van eveneens 30 euro gevraagd.

Elders op deze website kan verdere informatie worden gevonden over onder meer de NJV, de preadviezen voor dit jaar, het lid worden van de NJV en het aanmelden voor de jaarvergadering.

Bezoek de NJV website

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.