Zo Zuidas: 'Advolympics' miskent advocatuur

Land of the feesHome of the billables. Dat is de slogan van een sport evenement dat afgelopen weekeinde door de grootste advocatenkantoren van Nederland op de Amsterdamse Zuid As werd georganiseerd. Het gaat dan om de zogenaamde 'Advolympics', een olijk sportfeest met een zaterdag lang voor advocaten sport en spel: van voetbal, touwtrekken tot 'wetboekwerpen' aan toe. 

Die Advolympics dit jaar hadden een Amerikaans tintje. Vandaar de speelse verwijzing naar de lijfspreuk van Amerika als 'Land of the free. Home of the Brave'. Met sport en spel is helemaal niets mis. Wat wel mis is, is dat de slogan van de Advolympics dit jaar haaks staat op alles waar de advocatuur voor staat en waarin dit sportfeestcomité van Zuidaskantoren in werkzaam is.

De olympische waarden van de advocatuur hebben niets te maken met de 'billable fees' die dit sportfeest van grote advocatenkantoren dit jaar zo hoog in het vaandel heeft. Die kernwaarden van de advocatuur gaan niet over klein en groot, maar over waar advocaten groots in kunnen, en moeten, zijn. In recht op rechtsbijstand, ook voor particulieren die het minder breed hebben. In op de barricaden staan, binnen de rechtbank voor je cliënt, en als het even moet, ook daarbuiten. Niet voor een land van 'fees', maar een land van 'free'. Van vrijheid. Van meningsuiting, demonstratie en godsdienst. Van rechtvaardigheid en rechtsstaat. Alleen dan is een staat meer dan staat alleen. Anno 2017 is het met die staat van het recht nogal slecht gesteld.

In Nederland is de afgelopen jaren gestreden voor betere advocaattoegang bij politieverhoor, minder afluisteren van advocaten door de AIVD en meer adequate financiering van rechtsbijstand zodat ook mensen die geen reguliere advocatentarieven kunnen betalen toch in rechte verdedigd worden. In het buitenland is het nog erger gesteld. Advocaten worden geregeld hun werken onmogelijk of zelf een kopje kleiner gemaakt. Niet voor niets herdenkt men ieder jaar collega's op de Day of the Endangered Lawyer en zetten organisaties als Advocaten voor Advocaten zich al jaren belangenloos in. En als advocaten al niet zelf in gevaar zijn, dan is een afbrokkelende rechtsstaat dat in ieder geval wel. Niet voor niets berichtte Trouw eerder deze maand dat geen advocaat in Turkije meer een Coup-verdachte wil verdedigen, uit angst zelf in hetzelfde gevang te belanden.

De olympische verantwoordelijkheid die een onafhankelijke advocatuur in de rechtsstaat heeft, heeft dus niets te maken met de tunnelvisie van dollartekens die de slogan van de Advolympics er dit jaar op nahoudt. Sport en spel is mooi en het is waar dat veel grote kantoren veel aan pro-bono werk doen voor minder bedeelde cliënten. Dat laat onverlet dat het portretteren van de Nederlandse advocatuur als vak dat alleen maar draait om declarabele uren, als land van 'fees' en 'billables', geen recht doet aan de kernwaarden van diezelfde advocatuur. Nederland is geen land van 'fees' waarbij de advocatuur zichzelf bedient, maar een land van 'free' dat de rechtsstaat dient. Alleen dappere advocatuur en onafhankelijke rechtspraak kunnen dat zo houden.

 

Alexander Tsoutsanis is ruim 10 jaar advocaat en werkt bij een van de kantoren die de Advolympics mede organiseren. Hij publiceert en procedeert over uitvindingen, vormgeving, merken, internet en auteursrecht.

 

 Bron afbeelding: AK Rockefeller

Naam auteur: Alexander Tsoutsanis
Geschreven op: 29 augustus 2017

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Reacties

Daniel van der Engh schreef op :
Het verschil tussen 'zijn' en 'behoren', is het verschil tussen realiteit en idealiteit, is het verschil tussen wat men doet en wat men leert. Waar ooit de filosofie ten grondslag lag aan de (andere) wetenschappen, daar heerst nu de economie. In sommige kringen heeft men het over 'linkse hobby's'. Het gaat echter veel verder: ten opzichte van de economie is alles een 'hobby'. Ook recht en rechtvaardigheid. Een sluitpost op de begroting. De economie levert ook zulke lekkere tastbare getallen op. Daar heb je wat aan als je besluiten moet nemen. Rechtvaardigheid, kwaliteit en goed vakmanschap zijn niet in een getal te vatten. Besluiten daarover kunnen niet getalsmatig worden onderbouwd. Maar met economie zit je altijd goed: het grootste getal onder de streep heeft het gelijk aan zijn zijde. De advocaat met de hoogste fees is de beste vakman. Het kantoor met de grootste omzet het beste kantoor. En rechtszaken worden gewonnen door partijen met de dikste portemonnee. 'Gewoon kapotprocederen', zei de CEO die het recht niet aan zijn zijde wist.

Eigenlijk is het kwalijk dat in de maatschappij en op de universiteit nog de schijn wordt opgehouden dat recht en rechtvaardigheid van belang zijn in de rechtspleging. Het is immers misleidend. Burgers menen ten onrechte bij de rechter een kans te maken tegen bedrijf en overheid. Advocaten verdienen ten onrechte geld aan misleide burgers die overwegen een zaak tegen een bedrijf of overheid te beginnen en/of zich daar tegen te verweren. Een eerlijk advocaat zegt de burger: 'Laat het erbij zitten! U zal geen recht halen. U zal enkel financieel leeglopen op mij en gefrustreerd raken.'

Gastvlog: AB in het onderwijs

Het tijdschrift AB Rechtspraak Bestuursrecht (AB) is niet alleen een van de oudste maar ook een van de meest gelezen Nederlandse juridische tijdschriften. De AB is ook al jaren niet meer weg te denken uit het onderwijs. Universiteiten en hogescholen zijn zelfs de grootste raadplegers van de AB. Dat is niet voor niks: AB-annotaties bieden een heldere samenvatting van (lange) uitspraken en plaatsen die vaak in een bredere context. Bovendien hebben studenten de mogelijkheid om samen met een docent of advocaat (vaak ook AB-annotator) een annotatie bij de AB in te dienen. Dan heb je al tijdens je studie een publicatie op je naam staan! Zie voor meer informatie het vlog:Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.