#Woninginbraak

Lees hier de scriptie '#Woninginbraak: Sociale Media & Woninginbraak - Een onderzoek naar de bruikbaarheid van Sociale Media bij Woninginbraken' van Linda Nagelhout (afstudeerrichting: Criminologie, master Strafrechtelijke Handhaving in de Praktijk, Vrije Universiteit, Amsterdam, begeleider: Henk Elffers, beoordeling: 8).

Inbrekers gebruiken sociale media: waarheid of mythe? De media, politie en veel burgers suggereren of denken dat dit waar is en waarschuwen vaak voor het plaatsen van zogenoemde ‘vakantie-tweets’. Maar of dit ook echt waar is, is nog nooit (onomstotelijk) bewezen. Dit onderzoek van Linda Nagelhout gaat hier op in. Het richt zich specifiek op de bruikbaarheid van sociale media in vergelijking met de ‘ouderwetse’ methode (de straat op). Het onderzoek is tweeledig. Ten eerste komt uit de enquête onder sociale mediagebruikers dat een groot deel (86%) denkt dat inbrekers gebruik maken van sociale media en dat 77% daar ook maatregelen tegen nemen. Ten tweede komt uit het experiment, waarin agenten de rol van inbreker op zich nemen, naar voren dat het gebruik van sociale media met betrekking tot doelwitselectie niet rendabel is. De agenten die de straat op gingen, hebben meer huizen gevonden en waren stukken positiever over deze methode dan de agenten die via sociale media op zoek gingen. Deze uitkomsten zeggen wellicht niets over het gegeven óf inbrekers sociale media gebruiken, wel is te stellen dat dit niet aannemelijk is.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 5 september 2013

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.