Wederzijdse erkenning in strafzaken en grondrechtenbescherming

Lees hier de scriptie Maintaining a balance between judicial cooperation and fundamental rights protection within the Area of Freedom, Security and Justice van Reshmi Rampersad (masterscriptie Europees recht en Strafrecht - Universiteit Utrecht, begeleiders: Prof. dr. M.J.J.P. Luchtman en prof. dr. S.A. de Vries, beoordeling: 8,5)

Deze gecombineerde masterscriptie van Reshmi Rampersad richt zich op de relatie tussen het beginsel van wederzijdse erkenning in strafzaken en grondrechtenbescherming in de Europese rechtsruimte. Het onderzoek is bezien vanuit drie lagen van grondrechtenbescherming waarin het nationaal recht, het EVRM en het EU-handvest samenkomen. Aan de hand van een case-studie en rechtsvergelijkingen, is verstek in nationale strafzaken van Spanje en Nederland, het uitleverings- en overleveringsrecht uitvoerig en systematisch besproken aan de hand van een viertal punten.
Onder meer is in deze scriptie vastgesteld dat de EU-regels omtrent verstekvonnissen een hogere bescherming bieden dan wat nodig is op basis van het EVRM. Opmerkelijk is dat EU-lidstaten zelf tot een overeenstemming zijn gekomen om een hogere beschermingsniveau te bieden. Met betrekking tot de uitspraak Melloni wordt vastgesteld dat een dialoog tussen de Spaanse rechters en het HvJEU ontbrak en dat het HvJEU (erg) summier heeft geconstateerd dat het EU-recht voldoet aan de grondrechtenbeschermingsniveau conform het EVRM.
De scriptie bespreekt de vraag wat het evenwicht zou moeten zijn tussen rechtsbescherming en -handhaving in de EU. Geconcludeerd wordt dat een sterke grondrechtenbescherming ook wederzijdse erkenning in strafzaken bevordert. Het is daarom aanbevolen om grondrechten te harmoniseren op basis van het hoogst vastgestelde gemiddelde beschermingsniveau binnen de EU.

Naam auteur: Redactie
Geschreven op: 20 april 2016

Reageer op dit artikel
Even geduld a.u.b.

Agenda

Afbeelding

Ontmoet vakgenoten en bespreek actuele onderwerpen in de LinkedIn-groep van het Nederlands Juristenblad.

 

 Lees en doorzoek het NJB online in Navigator

Inloggen

U maakt gebruik van een verouderde browser

Het gebruik van een verouderde browser maakt uw computer onveilig en tevens ongeschikt voor het optimaal raadplegen van deze website.

De website van het NJB - Nederlands Juristenblad is namelijk geoptimaliseerd voor een nieuwere versie van uw browser.
In de meeste gevallen waarin het fout gaat, betreft dit het gebruik van de Internet Explorer browserversie 7 of 8.
Deze website is geoptimaliseerd voor Internet Explorer 9 en hoger, Google Chrome, Safari en Firefox.

Bekijk hier of er een nieuwere versie van uw browser beschikbaar is.